НОВИНИ

Кирил Петков: Политици от ПП-ДБ са записвани от службите с цел - провал на съставянето на кабинет

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:00, 25.05.2023 (обновена)
9988
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Политици от ПП-ДБ са били записвани по време на работни срещи от депутата от коалицията Радостин Василев, обяви съпредседателят ѝ Кирил Петков. Зад това стоят службите, "дълбоката държава", с цел провал на бъдещо правителство, заяви още Петков. Разкритията идват преди насрочената за утре пресконференция на Василев, на която според ПП-ДБ той щял да пусне изфабрикувани записи. И още - Петков попита защо президентът Румен Радев бави връчването на втория мандат.

Записите били правени по време на работни срещи в парламента и в партийните централи. Записвани били политици и от "Продължаваме Промяната" и от "Демократична България", обяви Кирил Петков с актива на партията зад гърба си, наричайки го активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство.

"Широкият обхват говори, че са използвани записващи устройства в нашите централи, и сградата на НС, извадки от видео разговори и телефони. Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство. Службите знаят, че ако се състави правителство, ще сменим техните ръководства. Но ще направим дълбоки реформи, които целят изкореняването на превзетите хора, служители, отдели. Прокуратурата също знае, че минат ли настоящите законови промени, прокуратурата може да прочистена от дълбокото задкулисие", каза Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Петков посочи и кой е влязъл в ролята на изпълнител:

"Службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях или те ще разбият нас и България ще остане една превзета държава. Като инструмент е използван един емоционално нестабилен политик - Радостин Василев, който се разследва от Гешев."

По думите му, Радостин Василев искал да е кандидат за министър на спорта. Самият Василев, който беше депутат от "Има такъв народ", но се отцепи от тях, по-рано днес излезе с пост, в който обявява, че не е съгласен с решението за общо правителство. В края на април му беше поискан и имунитетът за това, че е заплашвал депутатката Христинка Иванова да напусне групата на Слави Трифонов и да се присъедини към отцепниците.

Радостин Василев се отказа от имунитета си

"Личната му амбиция и отказът го доведе до емоционална нестабилност. Който лично се е похвалил, че за подкрепата на тези свои действия има подкрепата на държавни центрове на власт, които не искат създаване на правителство", каза още Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

А записите, които Радостин Василев щял да излъчи утре по време на предварително обявената си пресконференция, твърди Петков, целят да внушат манипулации. По източници на коалицията, Радостин Василев е синтезирал 10 часа записи в 4 минути.

"Забелязваме части и фрази, които са верни, но са сглобени по такъв начин, че да дадат съвсем различно значение. Бойко Борисов е само медиен противник. Ще изперем Борисов - той е наш приятел. Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитетът на Борисов и реално има схема за неговото пазене. Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник. Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата. Няма да се борим срещу корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията", поясни Петков.

Защо искат имунитета на Радостин Василев?

Кирил Петков попита и защо президентът все още не връчва втория мандат:

"Много е странно за мен, че след като акад. Денков и Мария Габриел обявиха, че има разбирателство - защо мандатът се бави. Това ще излезе утре в 11:00 часа."

Радостин Василев не коментира обвиненията и не отговори на опитите ни да се свържем с него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Германия се класираха за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед
САЩ и Германия се класираха за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед
Градушка удари ямболското село Чарган (ВИДЕО)
Градушка удари ямболското село Чарган (ВИДЕО)