Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кирил Петков: Правителството очаква решението на Народното събрание за Северна Македония

от БНТ
15:57, 23.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
премиерът кирил петков участва извънредното заседание европейския съвет брюксел
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков участва в Срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани, която се проведе днес в Брюксел.

Българският премиер запозна участниците във форума с вътрешнополитическата ситуация в страната, включително и с дебатите по отношение на предложението на Френското председателство за старт на преговорите за европейско членство на Северна Македония. Кирил Петков посочи, че в рамките на днешния ден е насрочено заседание на парламентарната комисия по външна политика, която да обсъди въпроса. Правителството очаква решението на Народното събрание, подчерта министър-председателят.

Кирил Петков от Брюксел: Ще спазя думата си за Северна Македония, омръзна ми от страхливци!

Държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС потвърдиха недвусмислената си подкрепа за интеграцията на Западните Балкани и желанието за още по-тясно сътрудничество на фона на общите предизвикателства, произтичащи от руската агресия срещу Украйна. Обсъдени бяха широк кръг от геостратегически въпроси, включително позициите по общата външна политика и политиката на сигурността на ЕС.

Премиерът Кирил Петков изрази благодарност към френското председателство и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за организираната среща.

„Днес се събрахме, за да потвърдим на най-високо равнище ангажимента на ЕС към икономическата, политическата и социалната трансформация на Западните Балкани, която е от изключително значение за интеграцията на региона в европейското семейство. ЕС винаги е подкрепял своите най-близки съседи, включително в трудни моменти, като например ковид кризата. Няма друг регион, който да се е възползвал в по-голяма степен от експертната и финансова подкрепа на ЕС“, заяви българският министър-председател.

Той очерта редица сфери на сътрудничество, които биха могли да имат висока степен на добавена стойност за задълбочаването на двустранните отношения. В областта на енергетиката, Кирил Петков подчерта необходимостта от завършване без никакво забавяне на липсващата енергийна инфраструктура, която да гарантира доставките в Югоизточна Европа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта
Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта
Лукас Мартинс: Ще дам всичко от себе си, за да помогна на Берое да постигне целите си
Лукас Мартинс: Ще дам всичко от себе си, за да помогна на Берое да постигне целите си