НОВИНИ

Кой следи за опасните дървета?

следи опасните дървета
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 20.11.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Освен с разчистване на щетите след бедствието - зачестиха проверките на състоянието на дърветата. Инциденти с жертви заради паднали тополи през последните два дни имаше в София и Варна. А кой следи за опасните дървета, провериха нашите екипи.

"Ето до 10-ия см отчетът показва, че всичко е наред, но след това почти нямаме отчет за плътност."

Същата или подобна съдба имат и други дървета. И понякога макар на външен вид да не личи толкова, че дървото е болно и съответно може да бъде опасно, то експертите виждат зад кората му.

"По принцип в тази част, където сега сме направили пробива, дървото не показва значителни проблеми с плътността. За разлика от предния пробив, който направихме малко по-рано, на него се виждаше ясно очертанията на хралупа и на място с дървесина, която няма механични качества, т.е. тя не изпълнява своята функция да носи и да държи цялото тегло и на короната, и на клоните и т.н.", каза Димитър Петров, старши експерт дирекция "Зелена система" към Столична община.

Само до ранния следобед с уреда за обследване са били установени 15 опасни дървета, като това зад мен. Всички те ще бъдат премахнати.

"Това е всъщност инструментът, с който правим пробива. Той отчита всъщност и твърдостта на дървесината и съпротивлението, което оказва и показва и здравината на стъблото."

И в София, и във Варна дърветата, които отнеха живота на двама души, според експерти са били здрави.

"Това, което видях на място, е една огромна топола, която излезе с коренната система цялата, диаметър около 5 метра корен", обясни Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

"Тъй като дървото не се е пречупило, а то се е изкоренило, което именно доказва, че е било здраво", заяви Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система" към Столична община.

Опасни дървета от общината във Варна премахват всяка седмица. Няма издадена заповед за отстраняване на дървото на улицата, където стана трагичният инцидент.

"Дървото е било зелено. Издава се заповед на изсъхнали дървета, които са умрели или имат хралупи по някакъв начин опасни.
- БНТ: За там сигнали от тази улица има ли въобще постъпили сигнали?
- Не, няма.", коментира Петър Гърбузов - директор на Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" в Община Варна.

За сина на загиналата жена ще бъде осигурена еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане, момчето ще бъде записано и в бюрото по труда, за да му бъде осигурена работа. Ще получи и безплатна психологическа помощ, увери кметът на Варна.

Автори: Цанка Николова, Даниела Цекова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мегапроцес срещу мафията в Италия - 2200 години затвор за 230 обвиняеми
Мегапроцес срещу мафията в Италия - 2200 години затвор за 230 обвиняеми
България спечели европейската титла по шахмат при жените
България спечели европейската титла по шахмат при жените