НОВИНИ

Колорадо Аваланч и Александър Георгиев с атрактивна победа над Филаделфия в НХЛ

Българинът направи 34 спасявания

Колорадо Аваланч
Снимка: Facebook: Colorado Avalanche
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:23, 21.01.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Колорадо Аваланч с българския вратар Александър Георгиев победи със 7:4 Филаделфия в среща от първенството на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Нейтън Маккинън вкара два гола и подаде за още три за крупната победа, Логън O'Конър пък записа хеттрик за успеха.

Коул Макар записа точка номер 300 в кариерата си, а Мико Рантанен добави другите два гола. Рос Колтън се отличи с три асистенции при последната от петте мача от серията от пет гостувания, а вратарят Александър Георгиев направи 34 спасявания.

Кам Аткинсън вкара един и подаде за още един за Филаделфия, които до момента имаха пет поредни победи. Травис Кониечни, Майкъл Фараби и Тайсър Фьорстрер също бяха точни за домакините, които в третата част смениха вратаря. Картър Харт, който започна мача, пусна пет гола в първите 15 изстрела.

Колорадо е на 2-о място в Централната дивизия с 63 точки, като изостава само на 1 от лидера Уинипег, който по същото време взе успех в Отава. Домакините от Флайърс са на 2-о място в Столичната дивизия с 56.

Едмънтън Ойлърс постигна 13-а поредна победа – клубен рекорд, след като се наложи с 3:1 при гостуването на Калгари. Сам Гание се разписа в третия период на срещата. А рекордът не е само клубен, но и най-добро постижение за който и да е от активните канадски отбори в Лигата. Предишното най-добро постижение за канадски отбор беше на Монреал от 1967/68, а в цялата НХЛ рекордът е 17 поредни победи и е на Питсбърг през сезон 1992/93.

Гание получи шайбата зад вратата, близо до линията опита да центрира към Дилън Холоуей. Но шайбата се отклони в кънката на защитника Расмус Андерсон и подлъга вратаря Дан Владар, за да спре в мрежата му. Райън Маклауд и Зак Хюмън също вкараха за Едмънтън, а вратарят Стюърт Скинър спаси 26 изстрела.

С победата Едмънтън подобри личния си баланс на 23 победи и 6 загуби от както Крис Кноблаух застана на треньорската скамейка. С 53 точки те са на 3-о място в Тихоокеанската дивизия. Звездата на Едмънтън Ойлърс Конър Макдейвид пък приключи серията си с точки на 12 мача.

Лос Анджелис Кингс се справи с Рейнджърс с 2:1 с победен гол на Куентин Бейфийлд в края на втората част. За вратаря Джонатан Куик – вече на вратата на Рейнджърс, това беше първи мач срещу бившия му отбор. Днес спаси 24 изстрела след 16 години в Лос Анджелис.

Крис Крайдър вкара за Рейнджърс, които получиха числено превъзходство 1:39 минути преди края на срещата заради високо вдигнат стик от Тревър Муур. Но тимът на Кингс успя да се справи.

Ванкувър Кенъкс остава на върха в цялата Лига, събирайки 66 точки след успеха с 6:4 на свой терен в дербито с Торонто. Конър Гарланд и Нилс Хогландер вкараха по два гола за успеха на Кенъкс. Гостите от Торонто изравниха 4:4 в началото на третата част, но Джей Ти Милър и Елиас Петерсон се разписаха при превъзходство на леда до края на мача и решиха изхода.

За Кленовите листа Вилям Нюландер се разписа на два пъти и вече има 200 попадения в кариерата си. Другите два гола бяха на Джейк Маккейб и Мич Марнър.

Шампионите от Лас Вегас взеха успех с 3:2 над Питсбърг на свой терен и заемат в момента 2-ата позиция в Тихоокеанската дивизия с 59 точки, на 7 от Ванкувър. Победата им дойде благодарение на първия гол в Лигата на новобранеца Брендън Брисън, който се разписа в средата на третата част.

Така Рицарите от Вегас записват пети успех в последните седем мача и вдигат формата преди решителните мачове за разпределение на местата в плейофите. Другите два гола за тях вкараха Джонатан Марчесо и Павел Дорофеев, а вратарят им Логан Томпсън отрази 23 шута.

Бостън Брюинс – който е на върха в Източната конференция с 65 точки, съсипа Монреал с 9:4. Брад Маршан подобри клубния рекорд на Брюинс с поне 20 гола в 11 поредни сезона, като днес се разписа веднъж. Първи хеттрик в кариерата има и Дантън Хейнен. Давид Пастранак също беше точен един път и има 30 гола вече през сезона, а Павел Заха отбеляза 100-ия си гол в кариерата. Чарли Койл и Джейк Де Бръск също се разписаха, а вратарят Линус Алмарк – в първи мач от 9-и януари насам, имаше работа със 21 удара, 17 спасени.

Уинипег продължава пък да води в Централната дивизия, вече с 64 точки. Те победиха с 2:1 след продължение Отава в другото канадско дерби днес. Датчанинът Николай Елерс вкара победния гол 45.8 секунди преди да дойде ред на дузпите. За Джетс във втората третина беше точен Мейсън Апълтън, а Паркър Кели изравни за Отава в третата. Стражът на Джетс Конър Хелебок спаси 34 изстрела за успеха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението на всички МПС по магистрала "Тракия" в посока Пловдив
Възстановено е движението на всички МПС по магистрала "Тракия" в посока Пловдив
Биатлонската ни микс щафета завърши на 13-о място на младежката олимпиада в Южна Корея
Биатлонската ни микс щафета завърши на 13-о място на младежката олимпиада в Южна Корея