НОВИНИ

Комисията по култура и медии в НС изслуша директора на Народния театър

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:33, 24.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
Още
разпоредиха проверка директора народния театър заради политически скандал
Слушай новината

Комисията по култура и медии в Народното събрание изслуша директора на Народния театър Иван Вазов заради скандала между режисьора Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

Васил Василев подчерта, че в работата си в театъра Велислава Кръстева по никакъв начин не е давала израз на своите политически убеждения и партийна принадлежност. Затова и каза, че не разбира защо от вътрешен въпрос скандалът е прераснал в политически.

Директорът разказа цялата хронология след встъпването си в длъжност и подчерта, че лично е поканил режисьорите Александър Морфов, Захари Карабашлиев и Явор Гърдев.

Велислава Кръстева ангажирал за пиар заради устремеността и визията ѝ за развитието на театъра. Тогава Морфов нямал никакви възражения. Затова и последвалите събития нямали никакво обяснение, обясни Василев.

Според него политическите пристрастия не могат да бъдат повод за лустрация. По думите му културните институти не могат да бъдат сцена на политическа пропаганда, но всеки служител има право на собствени възгледи.

"Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците, но това не може да води до нарушаване на чужди права и създаването на конфликти, които пречат на колектива. Затова бях стъписан от разразилия се конфликт между Александър Морфов и Велислава Кръстева. Искам да напомня нещо - в изпълнение на служебните си задължения Велислава Кръстева по никакъв начин не е давала израз на своите политически възгледи и партийна принадлежност", заяви Васил Василев.

По думите му поведението на служебния министър на културата Велислав Минеков говори за "лична свързаност" в този конфликт. Поясни, че Минеков се е "оградил с политически съратници и се опитва да кадрува в театъра на принципа на чистка на политически опоненти".

"В щатното разписание на Народния театър не съм предвидил бройка за политкомисари", посочи още Василев.

Председателят на комисията Иван Ченчев прекъсна темата, защото ги няма другите засегнати страни и беше подкрепен от Мирослав Иванов. Костадин Костадинов предложи да се даде думата на желаещите.

Все пак думата беше дадена на актьора Валери Йорданов. Той обясни, че в театъра са посрещнали с голямо щастие идването на настоящия директор. Подчерта обаче, че всеки има право на политически възгледи, но в деня на изборите, когато си лице на Народния театър и се появиш с дългогодишния политически лидер на ДПС ти ставаш политически агитатор.

В заключение директорът Васил Василев обяви, че проблемът е вътрешен и ще бъде решен вътрешно. Пред медиите след заседанието Василев отново определи действията на министър Минеков като лична атака към него и повтори, че са му налагани политически назначения.

Каза обаче, че единствено той като директор определя кой да бъде назначен. Потвърди, че на база известност и натовареност заплатите на артистите в Народния театър са от 1600 до над 5000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради мигрантския натиск: Прокуратурата в Бургас се срещна с полицията и кметовете на общини
Заради мигрантския натиск: Прокуратурата в Бургас се срещна с полицията и кметовете на общини
Футболните национали ще продължат да домакинстват в Разград
Футболните национали ще продължат да домакинстват в Разград