НОВИНИ

Корейски олимпиец: Как е възможно терорист да спечели златото?

корейски олимпиец възможно терорист спечели златото
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 01.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Новини
Слушай новината

Представителите на Международния олимпийски комитет са поставени под сериозно напрежение, след като получиха редица оплаквания и критики, че са „допуснали терорист да участва на Игрите“, а след това и да спечели медал.

Корейският стрелец Джин Джон-О беше един от първите, които обявиха публично, че член на ислямски революционен военен корпус участва в Токио и триумфира в надпреварата на 10 метра въздушен пистолет: „Как може терорист да спечели първо място? Това е най-абсурдното и нелепо нещо.“

В центъра на този раздор стои Джавад Фороуи, който е предполагаем член на местната военна организация, обявена от САЩ за терористична през 2019 година.

Вече дни наред редица критици обвиняват Международния олимпийски комитет, включително някои от Иран, че 41-годишният Фороуи като член мощен идеологически ирански военен клон, не бива да бъде допускан до подобни спортни прояви.

„Считаме връчването на олимпийски златен медал на Джавад Фороуи не само като катастрофа за иранския спорт, но и за международната общност и най-вече за репутацията на Международния олимпийски комитет. 41-годишният Фороуи е настоящ и дългогодишен член на терористична организация“, се казва в изявление на организацията „Обединени за Навид“.

Тази активистка група е кръстена на иранеца Навид Афкари (състезател по борба), екзекутиран в Иран през 2020 година, след като участва в антиправителствени протести. Той е бил осъден за убийството на охранител по време на протестите. Неговото семейство и активистите твърдят, че е бил измъчван, за да даде фалшиво признание.

Бившият американски президент Доналд Тръмп обяви Ислямския революционен корпус за терористична организация през 2019 година.

Шесткратният олимпийски медалист от Южна Корея в спортната стрелба Джин Джон-О нарече медала на Фороуи „чиста глупост“.

От Международния олимпийски комитет отговориха на обвиненията като пожелаха да им бъдат предоставени доказателства за членството на иранеца във военната организация.

Самият Джавад Фороуи разказва, че е служил като медицинско лице в Сирия в периода 2013-2015 г. Той сподели преди време пред репортери, че за първи път е взел пистолет, когато е намерил такъв в болница, и че никога преди това не е виждал подобен.

Спечеленият от него медал е единственият за Иран до този момент на Игрите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакваното се случи: Без Симон Байлс и на земя
Очакваното се случи: Без Симон Байлс и на земя
Опасно горещо и днес! Очакват ни 41 градуса
Опасно горещо и днес! Очакват ни 41 градуса