НОВИНИ

Кризата около Украйна: Дипломация на фона на кибератака срещу Киев и руски учения

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 14.01.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Русия предупреди, че отговорът ѝ при провал на преговорите със Запада по сигурността може да включва разполагане на военна техника. Москва вече изпрати допълнителни части по границата с Украйна, където са струпани около 100 000 руски войници.

Украинските власти разследват мащабна кибератака срещу сайтове на правителствени институции. Хакерите предупредиха украинците да се страхуват и да очакват най-лошото. Кремъл отхвърли твърдения в западни медии, че подготвя провокация в Източна Украйна , като "неоснователни".

Категорично няма да приемем появата на НАТО на нашите граници, особено при настоящия курс на украинското ръководство, подчерта руският външен министър Сергей Лавров. Той обвърза продължаването на разговорите по сигурността със Съединените щати с отговора на Вашингтон на предложенията на Москва. Сергей Лавров прогнозира, че през следващите месеци НАТО ще увеличи военното си присъствие край руските граници под претекст за риск от руско нахлуване в Украйна.

"Ако Русия не се подчини на исканията какво да прави с войските си на своя територия, което само по себе си е абсурдно, то в близките два-три месеца Западът ще увеличи дейността на Силите за бързо реагиране и специални операции около нашите граници", каза Лавров.

Сергей Лавров: Търпението ни се изчерпва

Русия започна учение за прехвърляне на части на големи разстояния от Далечния изток, според западни експерти като прикритие за струпване на войски към Украйна. На 50 километра от границата са в ход нови руски маневри.

НАТО обяви, че до дни ще подпише с Киев ново споразумение за по-тясно сътрудничество в киберотбраната след като около 70 правителствени сайта на Украйна бяха ударени от мащабна хакерска атака. Засегнати са Министерството на външните работи, Министерския съвет и Съвета за сигурност и отбрана. Според украинските власти няма изтичане на лични данни и променено съдържание.

Киев не обвини пряко Москва, но изрази ясни подозрения за руска връзка. Сходна беше и реакцията на Евросъюза, който обеща помощ на Украйна срещу кибе-заплахите.

"Очевидно не мога да обвиня никого, защото нямам доказателства, но можем да си представим", каза Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по сигурността.

Украинският президент Зеленски е предложил пред американския си колега Байдън тристранна видеосреща с руския лидер Путин. Германският външен министър Аналена Бербок отива в понеделник в Киев, а след това и в Москва за разговори по кризата.

НАТО няма да допусне изнудване и руско вето по разширяването, посочи германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт, но добави: "Между тези наши червени линии и военния конфликт има много възможности, които трябва да използваме".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо според избирателните списъци сме 8 милиона?
Защо според избирателните списъци сме 8 милиона?
Балкан е в карантина заради коронавирус в тима
Балкан е в карантина заради коронавирус в тима