НОВИНИ

Лоренцо Мичели и Мира Паскова: Целта на България на Евроволей 2023 е да стигнем напред

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:45, 15.08.2023
Чете се за: 04:35 мин.
Спорт
Снимка: БФ Волейбол
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол за жени Лоренцо Мичели и капитанът на "лъвиците" Мирослава Паскова взеха участие в официалната пресконференция преди старта на Евроволей 2023 при дамите.

Българките стартират участието си в турнира утре (16 август) с мач срещу Хърватия от 22:00 часа българско време, като всичките си двубои от груповата фаза нашите момичета ще изиграят в Монца.

Това прави срещите малко по-емоционални за наставника Лоренцо Мичели, който сподели, че хотелът, в който е настанен отборът ни е разположен само на 10 минути от неговия роден дом.

"Чувствам се като у дома си. Моят роден дом е на 10 минути от хотела ни. Наистина е много емоционално за мен. В Лигата на нациите свършихме половината от работата си през сезона. Там завършихме на 13-о място. Съперниците, които бяха пред нас, наистина бяха по-силни. Ние градим напълно нов отбор с млади състезатели, който се развива всеки ден. Доволен съм от всички. Създадохме колектив, в който всеки знае да играе за другия. Групата на европейското първенство е изравнена, надявам се да продължим напред. Това е и голямата ни цел тук. Много съм горд от отбора, който селектирах и че имам привилегията да водя България", заяви италианският специалист.

Капитанът на България Мира Паскова, която се завръща след контузия пък обяви, че вече е готова да изиграе почти цял двубой и обяви, че целта пред родния тим е да се класира за четвъртфиналите.

"Много се радвам, че отново съм с отбора. Започваме с Хърватия, а именно срещу този съперник се контузих още в първия мач от Лигата на нациите. Вече съм готова да изиграя почти цял мач. Целта ни е да стигнем поне до четвъртфинал", коментира Паскова.

В официалната пресконференция в залата на хотел "Космо" в Монца говориха още представители на отборите на Швейцария и Босна и Херцеговина, които са два от съперниците на "лъвиците" в груповата фаза.

"За първи път играем на такъв голям форум и е голямо предизвикателство за нас. Групата е много изравнена по сили. Разбира се, без Италия. Домакините са фаворити не само в нея, но и на цялото първенство. Очаквам интересни мачове и дано да се класираме за следващата фаза. Ще дадем всичко от себе си. Гледах всички мачове на България в Лигата на нациите. Познавам отбора ви. Имате много млади състезатели. В доста от мачовете се представихте на високо ниво. Имате потенциал. Волейболът в Босна и Херцеговина се развива с всяка година. Много сме далече от Сърбия, но вече имаме състезатели в силни европейски отбори. Доволен съм от работата, която вършим", разкри сърбинът Стеван Любичич, който е начело на Босна и Херцеговина.

"Ние сме във втората най-трудна група на европейското първенство и на първо място сме доволни че сме тук. Искаме да покажем, че Швейцария играе силен волейбол. Надявам се да се класираме в елиминациите. България е един от най-силните отбори. Гледах мачовете от Лигата на нациите. Имате интересни млади състезателки. Според мен България ще се бори за едно от първите две места в групата. Ще се постараем максимално да затрудним българките", коментира селекционерът на швейцарките Лаурен Бертолачи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското посолство в Лондон не е било информирано за задържането на тримата българи
Българското посолство в Лондон не е било информирано за задържането на тримата българи
Лошо време сложи преждевременен край на 23-aта ветроходна регата "Кор Кароли"
Лошо време сложи преждевременен край на 23-aта ветроходна регата "Кор Кароли"