НОВИНИ

Любомир Ганев иска женският национален отбор по волейбол на Олимпийските игри в Лос Анджелис

любомир ганев кандидатури нов селекционер мъжете приемем октомври
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 18.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. е дългосрочната поставена цел пред Лоренцо Мичели, селекционер на женския национален отбор на България.

Международната федерация по волейбол (FIVB) публикува подробен материал за тима и интервю с президента на Българска федерация волейбол (БФВ) Любомир Ганев.

Повод за публикацията е, че България е част от програмата на FIVB - Volleyball Empowerment. Революционният проект е насочен към подкрепа на треньори на стойност 72 000 швейцарски франка.

Последното, а и единствено участие на България на Олимпийски игри е в Москва през 1980 г. Любопитното е, че нито една от настоящите националки не е била родена тогава.

Сайтът на FIVB прави интересен паралел, посочвайки, че мъжкият тим на България има 8 участия на Олимпийски игри. Ганев е оптимист, че дългото чакане на женския отбор за завръщане на Игрите може скоро да приключи.

"Той вдъхна дисциплина в отбора и също така въведе модерни технологии и методи на обучение. Искаме и тази година да запазим статута си във VNL, за да могат момичетата да продължат да се развиват на високо ниво", каза Ганев.

Мичели за втора поредна година води отбора във Волейболната лига на нациите (VNL). Този път обаче със сериозно подмладен състав.

"Имаме доста млад отбор, след като почти всичките ни опитни състезателки се оттеглиха. Започнахме да се възстановяваме миналата година и се радваме, че успяхме да останем във VNL. Опитът на Мичели е много важен за нас на този етап, защото той ни помага да изградим отбор за бъдещето", добави президентът на БФВ.

Женският национален отбор на България завърши на 13-то място във VNL 2023 с две победи в мачовете срещу Хърватия (3-0) и Корея (3-1), с една позиция напред спрямо изданието през 2022 г., когато завърши 14-и. Отборът ще остане в турнира и през 2024 г.

България ще участва и в олимпийските квалификации за Париж 2024. Тимът е в Група "В" заедно с домакините Япония, Аржентина, Белгия, Бразилия, Перу, Пуерто Рико и Турция. Двубоите ще се проведат в Токио, Япония от 16 до 24 септември, като първите два отбора ще вземат квота.

"Това е трудна група, но ние сме решени да отидем там, да се насладим на изживяването и да дадем най-доброто от себе си. Искаме да завършим сред първите осем отбора в Евроволей, за да можем да подходим към олимпийските квалификации в Париж с увереност", допълни Ганев.

Преди това ще участваме и на европейското първенство от 15 август до 3 септември.

"Имаме пет години, за да подготвим този млад отбор за състезания от високо ниво като Евроволей, световно първенство и VNL, след което те ще бъдат готови да се класират за ОИ в Лос Анджелис 2028. Това е нашата дългосрочна цел", подчерта Ганев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕЦ "Козлодуй" започва лицензиране на ново ядрено гориво в петък
АЕЦ "Козлодуй" започва лицензиране на ново ядрено гориво в петък
Националният отбор по баскетбол за юноши заминава за европейското първенство
Националният отбор по баскетбол за юноши заминава за европейското първенство