НОВИНИ

Макрон откри в Страсбург дискусия за бъдещето на Европа

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 09.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

С тържествена церемония в Деня на Европа в Европейския парламент в Страсбург беше открита конференция за бъдещето на Стария континент. Лидерите на Европейските институции изложиха визията си за Европа след приветствена реч на домакина - френският президент Макрон.

Със събитието Страсбург връща статута си на Европейска столица, помрачен от едногодишното отсъствие на евродепутатите заради пандемията от коронавирус.

В центъра на дискусията за бъдещето на Европа е социалното развитие на Евросъюза през следващото десетилетие. Европейският модел на социална защита издържа в периода на санитарна криза, посочи френският държавен глава и подчерта:

"Отново трябва да станем производители, отново да станем общност от велики изследователи, велики творци, артисти, велики индустриалци. Защото да произвеждаме, да създаваме на наша земя означава да гарантираме нашия суверенитет, защитата на нашия модел и на нашите ценности", заяви Макрон.

Да се обичате не означава да гледате един друг в очите, а да гледате в една посока, посочи председателят на Еврокомисията, като цитира гражданина на Страсбург Антоан дьо Сент- Екзюпери.

"Какво ще прави Европа, какво ще защитава? Дали ще бъде уважителна, по-диверсифицирана, по-единна? Или ще бъде разделена, както често сме били в миналото. Тези въпроси може да изглеждат твърде широки или отвлечени на фона на толкова много непосредствени предизвикателства. Все пак курсът на нашите действия ще определи отговорите, които ще търсим за утрешния ден", заяви Урсула фон дер Лайен.

Уроците, които научихме по време на пандемията, са важни за функционирането на Европейския съюз, посочи председателят на Европарламента.

"Твърдо вярваме, че демокрацията е по-силна от авторитаризма и предоставя по-ефективни отговори. Уважава отделните индивиди, общностите и държавите членки", заяви Давид Сасоли.

Страсбург е столица на душата и сърцето на Европа, докато Брюксел е столицата на бюрата, заяви президентът Макрон в навечерието на днешната церемония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство пострада при удар между два автомобила край Благоевград
Семейство пострада при удар между два автомобила край Благоевград
Катастрофа отби за час движението по "Хемус" към София
Катастрофа отби за час движението по "Хемус" към София