НОВИНИ

Мартин Стоев: Не съм получавал покана да бъда треньор на националния отбор

мартин стоев шансовете олимпийска квота мисия невъзможна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgvolleyball.com
18:34, 09.10.2023
Чете се за: 12:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият селекционер на националния отбор на България по волейбол за мъже Мартин Стоев даде обширно интервю, в което коментира изминалата година за "трикольорите", изразявайки позиция, че тя е била загубена, тъй като не се е дало шанс на достатъчно млади състезатели да натрупат опит с екипа на "лъвовете".

Стоев сподели още, че усилията в тима ни трябва да бъдат насочени към изграждане на състав, който да се бори за класиране на Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028.

В разговора Мартин Стоев разкри още дали той е получил предложение да застане начело на националния отбор, както и дали самият той иска това да се случи понастоящем.

Твоето обобщение на изминалото лято в българския волейбол?
В Лигата на нациите имаме две победи, от които при едната Словения ни подцени, а с другата имахме голям късмет на мача с Иран, който се проведе в САЩ. Петима човека от състава на Иран, плюс треньор не получиха визи за турнира в Щатите и това според мен спомогна да спечелим този мач и за наш късмет да останем в Лигата. Иначе при една загуба отпадахме и отивахме на Чалъндж турнира. След това за европейското, няма какво да се коментира. Не съм водил статистика. През 2005 не успяхме да се класираме за европейско, но според това което се тиражира по медиите, сега е най-лошото ни представяне, 15-о място. След това на олимпийската квалификация 2024 не се класирахме за Париж. Всички тези резултати обаче не са изненада. Още когато бях извикан на разговор с УС на БФВ преди година им казах, че това ще се случи. Според мен би било редно още тази година да се даваше по-голям шанс на по-млади състезатели и те да трупат опит. Да се преглътне тази горчилка, че в Париж няма да се играе и да се готви отбора за Лос Анджелис 2028. Това бе моето виждане още преди една година.

За теб е загубена година?
Да, от тази гледна точка, че не се даде шанс на по-млади състезатели да играят. Да, загубена година е.



Според теб колко млади състезатели трябваше да влязат в мъжкия тим?
Колкото се може повече, защото има талантливи момчета. Вижда се, че в последните десет години имаме едно ядро от десет човека, които не можаха да зарадват фенове и привърженици на тази игра и смятам,че това лято също не го сториха. Трябваше според мен да се тръгне в посока по-голямо подмладяване. Разбирам ги донякъде и хората от БФВ - взето е европейско у дома, надежда за добри игри за някакви успехи, събиране на по-опитни състезатели...Но аз бях сигурен, че резултат няма да има.

Промените за олимпийската квалификация и влизането на Симеон Николов повлияха ли за по-позитивното представяне?
Да. Видя се, че Мони се включи добре със сигурност, но няма никакъв опит. Имайте предвид, че е само на 16 години и най-вероятно много малко е тренирал с този състав, а и бе извикан в последния момент. Но това са епизодични неща, които се видяха на квалификацията. Видяхме, че мачове, които трябва да бием не можахме, а двубои без значение, както този, който бе от голямо значение за Белгия - бием. Но главната цел - класиране на олимпийските игри не е постигната.

Твоето обяснение?
Аз съм го казвал много пъти. Говоря само на базата на видяно, на факти и резултати. Ние нямаме такива резултати. Защо тогава трябва да имаме очаквания, че ще вземем медал от европейското, или че ще се класираме за Париж? Като до този момент ние нямаме резултати. Не виждам на каква база да стъпим, за да имаме тези очаквания. И затова моите виждания за нещата са, че не трябва да има очаквания за класиране сега, а да се започне още тази година изграждане на съвсем нов отбор, перспективен за Лос Анджелис 2028.

Твърдиш, че е трябвало нов отбор да се гради. Но ако бяхме загубили мястото си в Лигата на нациите тази година?
Ние почти го бяхме го загубили. Просто имахме много голям късмет, да не се повтарям, че отсъстваха пет състезатели на Иран и треньора. Ако те бяха на линия, аз смятам, че този мач най- вероятно щяхме да го загубим. И щяхме да ходим на световния Чалъндж турнир, който не е ясно как щеше да свърши.

Ако те бяха избрали теб за треньор, какво точно щеше да предприемеш?
Когато ме изберат, или ако ме изберат въобще някога, тогава ще разберете какво ще предприема.

Ако сега ти предложат да станеш треньор, би ли се съгласил?
Това са едни въпроси, едни хипотези, с които само си чешем езиците, така че няма смисъл.

Би ли искал да поемеш отново тима?
Аз не искам нищо. В България се извъртат нещата постоянно. Както беше миналата година. Казал съм, че на конкурс за треньор няма да отида. На нито един. Когато получа покана, тогава ще разберете, дали ще приема. Но аз покана за треньор на националния тим не съм получил. В един момент УС ме извикаха на един разговор, в който те го извъртяха по някакъв начин, че едва ли не аз съм кандидат, Пламен е кандидат и други също. Нещата се извъртат. Не както ги представят. Аз не съм ходил, не съм кандидатствал, не съм искал абсолютно нищо. Ако получа покана тогава ще
разберете, но пак казвам - не съм получавал такава.

В твое изявление във Фейсбук казваш, че по необясними причини, Александър Николов не е участвал на европейската квалификация за младежи под 21 години в Италия, в която загубихме от домакините и не се класирахме за европейското. Ще хвърлиш ли повече светлина?
До сега не знам каква е причината Алекс Николов да не вземе участие на тази квалификация в Италия. Не стана ясно на никого дали е бил контузен, дали е бил на почивка, дали е тренирал с мъжете. Но факта е, че той не участва. Някой е взел това решение. Ние загубихме с 0:3 от Италия и с този резултат не се класирахме за европейското първенство. Затова, че е решено от някой, той да не ходи, отборът е лишен от възможността да играе на европейско първенство. Това нещо не се говори, не се коментира и не се казва кой е взел това решение. А в същия момент най-добрия
състезател на Италия - Боволента, който също е включен в мъжкия отбор, участваше на тази квалификация. Преди две години един от най-талантливите състезатели - Микелето бе в мъжкия тим на Италия, но участваше на всички квалификации при подрастващите.

Смяташ ли, че това е подценяване на ситуацията, че е сметнато, че и без него може да се класираме?
Не знам, но важното е кой го е решил. И този който го е решил да си понесе последствията. Защото е лишил един отбор от европейско първенство!

Казваш, че преди една година си предупредил за всичко...
Да. И когато съм ги казвал тези неща, съм ги мислел много трезво! Аз не мога да кажа нещо, което не мога да го изпълня. Казвам неща, които мога да ги изпълня.

Значи твърдиш, че независимо дали е можело да изпаднем от Лигата, си щял да класираш тима за Лос Анджелис 2028.
До Лос Анджелис има много време. Може да се промени регламента. За да се стигне до там, ние
първо трябва да имаме силен отбор. Да го изградим! Не може да се класираме между капките на едни олимпийски игри. По случайност не става. Не е лесно европейски отбор да се класира. Затова трябва да се мисли дългосрочно.


Но можеше за малко и да се получи въртележка в Сиан....
Да, защото попаднахме в най-лесната група. И поляците не бяха във форма. Смятам, че това се получи защото имаше голяма пауза между европейското и квалификацията. Едни никакви 20 дни, и ето поляците не бяха във форма, други също.

Да обобщим - липсата на цялостно подмладяване ли е грешката през този сезон?
Не. И да бяхме подмладили резултатът нямаше да е различен, даже можеше и по-лош да е. Въпросът е, че една година забавихме тези млади момчета да натрупат опит, който ще им е нужен! А старите момчета, които натрупаха още опит - на тях не им трябва. Затова е смисъла на загубена година. Можеше да се използва за по-бързо "узряване" на тези млади състезатели, които ще бъдат бъдещето на България.

И какво трябва да се направи от тук нататък?
Има си Управителен съвет. Има си председател на федерацията. Те ще се съберат. Ще си вземат
решенията. Аз не взимам решения.

Отново да обобщим, ако те поканят за треньор ще се съгласиш ли?
На такъв разговор като предния път няма да ходя. Не мога да дам отговор преди да имам въпрос. И последното нещо, което искам да кажа, и което не е доизяснено: След европейското първенство, когато на мен ми изтече договора за треньор на селекцията 2003/04, президентът спомена в медиите, че не сме се разбрали за пари. Мога да кажа, че не сме се разбрали за малко пари. В смисъл, че на мен ми беше предложена заплата месечно, по малка от тази която взима
един касиер в магазин. Така че не сме се разбрали, не защото аз съм искал много пари, а защото те ми предложиха заплата по-малка от един касиер в магазин. И аз, за да бъде треньор на младежите, трябва да работя нещо друго за да си позволя лукса да бъда треньор да си издържам семейството. Това е.

Да завършим къде ще се подвизаваш на клубно ниво?
За момента никъде. Имаше оферти, които не ме задоволяваха да изляза от България. Когато има добра оферта ще го направя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: Хората в Израел не очакват войната да приключи скоро
Румяна Бъчварова: Хората в Израел не очакват войната да приключи скоро
Международната общност осъжда кръвопролитието в Близкия изток
Международната общност осъжда кръвопролитието в Близкия изток