НОВИНИ

Мианмар след преврата - коментар на първия документалист, говорил с Аун Сан Су Чжи преди години

bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 03.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

В Мианмар военните взеха властта и арестуваха гражданската лидерка Аун Сан Су Чжи. Милена Кънева е първият документалист, разговарял с нея по време на принудителното й затваряне преди години.

По думите й, сега Аун Сан Су Чжи е абсолютно в ръцете на военните, защото тогава не е могла да се обяви срещу тях, защото има срещу себе си главнокомандващият - неин пълен враг.

"Тя не можеше да бъде президент, защото има деца, които са с чужда националност - децата й от английския професор, и президентът е от нейната партия, но в момента и двамата са под арест с едни толкова смешни обвинения - негово е, че против мерките се е ръкостискал с хора в предизборната си кампания, а нейното, че при обиск са открити в дома й две уоки токита, които не били регистрирани", коментира Кънева.

Извънредно положение в Мианмар

Според нея, военните взимат властта, защото са видели, че друг начин няма. На изборите те са видели, че тяхната партия е успяла да спечели официално само 33 места в парламента.

Щастието в случая, което би могло да помогне на демократичните сили и на Аун Сан Су Чжи, според Милена Кънева е, че това е един сценарий.

"Сценарий, който ние видяхме, че се разигра с изборите в Америка и веднага Джо Байдън реагира, защото е много ясно, че военните нямаха доказателства, комисията миналата седмица обяви, че изборите са били честни и те правят преврат сутринта в понеделник, когато новият парламент трябва да заработи. В същото време конституцията им казва, че когато страната е в някаква заплаха, те могат да вземат властта и обявяват, че една година сега ще подготвят новите избори. Вече е назначена нова комисия, която да проверява бюлетините", допълни Кънева.

Бирма е страна, която десетилетия е била под диктатура. Младите хора, студентите са по-смелите, но бирманските монаси също излязоха на улиците.

"В момента вицепрезидентът, който става президент и който ще бъде водещ на страната, това е генералът, който нареди да се стреля срещу бирманските монаси. Това е последен шанс за военните в Бирма, защото страната се отвори, има интернет", коментира още Кънева.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ананиев поиска от НАП да събере надвзетите субсидии от партиите
Ананиев поиска от НАП да събере надвзетите субсидии от партиите
91-годишен мъж загина при пожар в дома си в Пловдив
91-годишен мъж загина при пожар в дома си в Пловдив