НОВИНИ

Министър Глушков откри международен турнир по баскетбол на колички в София

Събитието Big Basketball Inclusive Games (BIG), което се провежда в София в периода 7-11 септември, представя най-добрите отбори и спортисти по баскетбол на колички от Европа.

Баскетбол в колички
Снимка: Пресслужба
bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 09.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков откри международен турнир по баскетбол на колички. Събитието Big Basketball Inclusive Games (BIG), което се провежда в София в периода 7-11 септември, представя най-добрите отбори и спортисти по баскетбол на колички от Европа.

"Приветствам организаторите на турнира, чиято цел е да насърчи личностното израстване на спортистите със специфични потребности, да подкрепи треньорите и да мотивира повече хора да се включат активно в подкрепата на баскетбола на колички", каза министър Глушков и заяви, че събитието е доказателство, че с желание, воля, кураж и увереност достигането на мечтите е възможно.

"Пожелавам на всички Ви успех и приятно прекарване в нашата красива столица", допълни още Георги Глушков.

На официалното откриване в столицата присъстваха още Кармен Токала – вицепрезидент на ФИБА Европа и президент на румънската федерация по баскетбол, Петър Тучек - секретар на интернационалната федерация по баскетбол на колички, както и посланиците на държавите участници в турнира.

Кармен Токала поздрави всички участници в организацията на събитието.

"Бъдете горди с това, че именно Георги Глушков – легенда на българския баскетбол и първият българин играл в най-силното баскетболно първенство в света е министър на младежта и спорта. Важно е федерациите да работят съвместно държавната администрация, за да може спортът за хора с увреждания да бъде много по-достъпен", сподели Токала.

От своя страна Петър Тучек каза, че този проект е важна стъпка в развитието за спорта и баскетбола в колички.

Организатор и домакин на събитието е българският баскетболен клуб за хора с увреждания Левски, а състезанието се провежда в зала "Триадица". Мачовете са на 9 и 10 септември, а финалната среща ще определи шампионите на турнира между отборите на България, Сърбия, Кипър, Гърция, Хърватия, Турция, Румъния и Полша.

В рамките на събитието ще бъде проведен и международен треньорски семинар с участници от над 10 европейски държави, както и кръгла маса за педагози, психолози, социални работници, рехабилитатори и спортни мениджъри за идентифициране на силните страни и личностно развитие.

Министерството на младежта и спорта подкрепя развитието на баскетбола на колички в България чрез Българска федерация по баскетбол (БФБаскетбол), както и чрез "Програма за развитие на спорта за хора с увреждания“, която стартира през 2016 година.

За този година по "Програма за развитие на спорта за хора с увреждания“ на БФБаскетбол са предоставени близо 150 000 лева за "Спортно-състезателна дейност на хора с увреждания“ и близо 34 000 лева за "Спорт в свободното време за хора с увреждания".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души пострадаха при пожар в дома им в Ямбол
Двама души пострадаха при пожар в дома им в Ямбол
Джей Ло прикова погледите на кинофестивала в Торонто (СНИМКИ)
Джей Ло прикова погледите на кинофестивала в Торонто (СНИМКИ)