НОВИНИ

Министър Кацаров: Децата в България от 5 до 11 години ще могат да се ваксинират

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 26.11.2021 (обновена)
5192
Чете се за: 07:32 мин.
Още
живо министър кацаров децата българия години ваксинират
Слушай новината

Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Подобрява се епидемичната обстановка в страната по всички показатели - на новозаразени, на хоспитализации и смъртност, допълни здравният министър.

От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди, допълни той.

Одобриха ваксинацията на деца от 5 до 11 години в ЕС

След като ЕМА е одобрила ваксинацията, разбира се, че и децата в България от 5- до 11-годишна възраст ще могат да се ваксинират, заяви Стойчо Кацаров.

На децата не може да се прави медицинска манипулация без родител или настойник. По същия начин ще се извършва ваксинацията срещу ковид, обясни здравният министър в отговор на въпрос на БНТ.

Проф. Мира Кожухарова: Възможно е да се стигне до тотален локдаун

Намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада, обясни проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.

Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират, смята тя.

Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл.

Всички данни са прозрачни, открити, всеки може да ги види и да се запознае с тях в Единния информационен портал, допълни проф. Кожухарова.

Успяхме да пречупим тази вълна, на първо място на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат, както и на медиците в болниците, които помагаха на нуждаещите си, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Точно днес може да се каже, че ние сме пречупили епидемичната вълна. Никак не беше лесно. Политическата ситуация беше всички да ни атакуват, за да извлекат дивиденти. Те го направиха, допълни здравният министър.

Човекът, който трябва да бъде отличен за това да не стигаме до локдаун, е проф. Мира Кожухарова, подчерта здравният министър. Като благодарност от МЗ, проф. Кожухарова ще бъде отличена със златен медал, който д-р Кацаров и връчи по време на брифинга.

Аз изпълнях ролята на мърморещия човек - понякога ме слушаха, понякога не, каза от своя страна проф. Кожухарова.

Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни министър Кацаров. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано - могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели, обясни той.

Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед. Това се отнася за всички, каза в отговор на въпрос на БНТ здравният министър.

МОН: Над 1 млн. теста седмично трябват за връщането на всички в клас, в склада са налични 114 300

Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година.

По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, каза зам. здравният министър.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров.

Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса, подчерта той.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19

За мутанта още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни. Мисля, че е много рано да се коментира, заяви проф. Мира Кожухарова.

По отношение на ваксинациите, те все още не са толкова много. По-скоро въпросът е, че у нас има по-тежки случаи и това е, защото не сме ваксинирани, обясни тя. Имаме основание да бъдем доволни, че вълната си тръгва надолу, но не бива да мислим, че опасното време е свършило. Новата вълна ще дойде, но е хубаво да не се страхуваме от нея, заяви проф. Кожухарова.

Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе това решение и по този начин да даде пример на обществото, заяви министър Кацаров в отговор на въпрос дали в НС трябва да се въведе изискване за зелен сертификат.

Разбиха схема за фалшиви сертификати в Габрово

Той обясни, че под егидата на МВР, с участието на службите е създадена координация срещу разпространението на фалшиви сертификати.

Самият вирус е най-голямото наказание за хората, които се възползва от фалшиви сертификати. Това според мен, е най-глупавото решение. Надявам се все повече хора да го разберат, каза още Кацаров.

Гърция влиза в червената зона, така че мерките за влизане ще станат много по-строги, заяви Кацаров относно очакваните гръцки туристи за предстоящите празници.

Целия брифинг гледайте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идентификацията на жертвите от "Струма" ще отнеме поне 7 дни
Идентификацията на жертвите от "Струма" ще отнеме поне 7 дни
Осъдиха на 30 години затвор шефа на Бразилския олимпийски комитет
Осъдиха на 30 години затвор шефа на Бразилския олимпийски комитет