НОВИНИ

Мисията на Международната агенция за атомна енергия пътува към АЕЦ "Запорожие"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:05, 29.08.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Мисия на Международната агенция за атомна енергия пътува към АЕЦ "Запорожие". Начело на експертите е генералният ѝ директор - Рафаел Гроси. От седмици Москва и Киев взаимно се обвиняват за нападения в района на централата, а международната общност предупреждава за "катастрофални последствия" в случай на авария.

Новината за началото на мисията на Международната агенция за атомна енергия в АЕЦ "Запорожие" обяви директорът и в туитър.

"Този ден дойде. Мисията на МААЕ за поддръжка и подкрепа на АЕЦ "Запорожие" е на път. Трябва да защитим сигурността и безопасността на най-голямото в Украйна и в Европа ядрено съоръжение. Горд съм да водя тази мисия в АЕЦ "Запорожие" тази седмица", заяви Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ.

Основните цели на инспекцията: да се оценят щетите по централата, да се проследи функционалността на системите за сигурност и охрана, да се оценят условията, при които работи персоналът. Напрежението около АЕЦ "Запорожие" ескалира през последните седмици - Русия и Украйна взаимно се обвиняват за атаки и подривна дейност в района на съоръжението. Централата е под руска окупация от началото на войната през март, но там работят украински екипи. Миналата седмица се наложи изключването ѝ от енергопреносната система на Украйна в следствие на повредени от пожар електропроводи. Кметът на Енергодар, близо до който се намира за АЕЦ "Запорожие", съобщи, че и през изминалата нощ районът е бил атакуван. Киев твърди, че през последните 24 часа са унищожени 3 руски командни поста и складове за боеприпаси в Херсонска област. Украйна ще бъде сред акцентите в програмата на Стратегически форум, който започва днес в Блед, Словения. Украйна ще си върне всички окупирани територии, обеща в среднощното си обръщение президентът Зеленски.

"Украйна ще се завърне. Със сигурност. Животът ще се завърне. Достойнството на хората от Донбас ще бъде възстановено. Възможността за живот ще се върне. Възможността за сигурен и щастлив живот ще се върне. Точно това ще символизира нашия флаг когато се развее над Донецк, Хорливка, Мариупол, всички градове в Донбас, в област Азов - във всички територии, окупирани от Русия - Харков, Запорожие, Херсон. И със сигурност в Крим! Украйна помни всичко!", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По информация на британското военно министерство Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия, е отстранен от командването на войските в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Колумбия 16 000 музиканти и певци поставиха рекорд за най-голям концерт
В Колумбия 16 000 музиканти и певци поставиха рекорд за най-голям концерт
Карим Бензема донесе успеха на Реал Мадрид над Еспаньол
Карим Бензема донесе успеха на Реал Мадрид над Еспаньол