НОВИНИ

Цената на топлото: Как да се отопляваме най-евтино през зимата?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:52, 28.08.2022
7327
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на всички енергоносители се покачиха през изминалата година, но енергийните експерти сочат, че най-евтино е отоплението с електроенергия. Но какъв уред да изберем, за да спестим пари и да си осигурим необходимата топлина през зимата?

Въпреки, че през последната година цената за кубик дърва в Кюстендилско е поскъпнал до 130 лв. спрямо миналата година, Димитрина Григорова не смята да се откаже от тях.

"Снабдих се вече с дърва. На ток не съм се отоплявала, е включваме от време на време по някой път, но това е много рядко. Децата предпочитаха да ми вземат климатик, но аз отказах", казва Димитрина Григорова.

Според Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие обаче, отоплението с дърва е по-скъпо от климатика.

"Тенденциите в цените на енергоносителите и горивата подсказва, че вероятно най-евтино през тази година, особено за бита, ще бъде с термопомпи с електроенергия. Но всъщност прехвърляне на термопомпи или чрез климатици, които също в момента, когато служат за отопление, работят в термопомпен режим, те не се отличават. Те са всъщност функционално все едно една термопомпа въздух-въздух климатиците", обяснява Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Дори и да направите допълнителен разход за купуване на нов климатик плюс сметките за електроенергия - отново ще бъде по-евтино, отколкото с парно или на твърдо гориво, изчислява Костадинов. Най-неизгодно е отоплението с газьол или котелно гориво.

Ако се отоплявате на ток, може да понижите разходите. При условие, че си изградите слънчева централа. Енергията, генерирана от слънцето е предвидима - почти с точност се знае в кой ден колко ще грее и спрямо това може да се избере подходяща мощност за централата.

"Разходът за една слънчева централа е най-вече първоначалната инвестиция за нейното изграждане, сравнено с другите конвенционални източници на енергия е абсолютно предвидим източник", казва Румен Петров, член на УС на Българската соларна асоциация.

Цената за подобна домашна слънчева централа започва от 3000 - 4000 лева, но може да стигне и до 40 000 в зависимост от параметрите. За изграждането ѝ обаче трябва да се преборите с голяма бюрокрация. Наблюденията показват, че това отнема около 6 месеца, но може да коства и години, предупреждава Петров. В даден етап може да се получи и отказ.

"Основният проблем е бюрокрацията. Не е толкова проблема инвестицията, скъпото оборудване или пък недостиг на инсталатори. Проблемът - най-големият, е бюрокрацията и със сигурност този процес трябва да се облекчи", обяснява Румен Петров.

У нас законодателството все още не предвижда уведомителен режим, при който да информирате институциите, че имате собствена електроцентрала едва след след като сте я изградили, подобно на страни като Гърция, Германия или Австрия.

Репортери: Светозар Костадинов, Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германецът Тобиас Нолде спечели първия етап от 69-ата Колоездачна обиколка на България
Германецът Тобиас Нолде спечели първия етап от 69-ата Колоездачна обиколка на България
Два гола на Хари Кейн изкачиха Тотнъм на третото място във Висшата лига
Два гола на Хари Кейн изкачиха Тотнъм на третото място във Висшата лига