НОВИНИ

Може ли серията от заплахи срещу училищата да повлияе на изборите?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:12, 29.03.2023
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на войната в Украйна от Европол отчитат, че най-засегнати от хакерски атаки са балтийските държави, Полша и Швеция. На Балканите нивото на инциденти е значително по-малко. Най-често срещаните атаки са срив на интернет сайтове.

Според експерти безпрецедентна серия от фалшиви бомбени заплахи може да е организирана от хакерска група, която прилага същия почерк и в други страни на Балканите. Може ли подобен сюжет, който има за цел всяване на паника, да повлияе на изборите у нас в неделя?

Отскоро в киберпространството се забелязва нов играч. Според експерта по информационна сигурност Любомир Тулев това са "Анонимните Русия". В Телеграм канал групата описва действията срещу български институции и европейски държави. Целта - противодействие на дебатите за военна помощ за Украйна. Според IT експерта хакерите нямат връзка с автентичната организация.

Трети ден киберзаплахи в десетки училища в страната - ще се отразят ли на учебния процес?

"Анонимните" е най-известната хактивистка организация, която с началото на военните действия в Украйна миналата година ясно застана и се обяви срещу действията на Руската федерация. Те започнаха масови атаки срещу институции. Добиха достъп до камерите в Кремъл", обясни Любомир Тулев - експерт по информационна сигурност.

IT експертът е скептичен да има българска следа при фалшивите бомбени заплахи у нас. При проверка на името на подателя Егор Синянский Тулев открива няколко профила в мрежата с това име. Единият е от Севастопол, който се намира на Кримския полуостров. Профилът в Телеграм, оставен като следа в писмото, е създаден на 25 март, а в него могат да се открият материали за заплахи отправени към Северна Македония, Гърция, България, включително и Русия.

Радев: Това са хибридни атаки без реална заплаха за бомбени атентати

"Той е посочил в своя профил, че има линк към профила си в социалната мрежа в Русия "ВКонтакте". Тук сега за мен е първото объркване. Хем някакво име, което навежда към Украйна и към Русия, хем изказвания и бомбени заплахи срещу Русия. Объркана е ситуацията", коментира Тулев.

Използването на електронна поща на Google също е интересен детайл, смята експертът, тъй като българските власти могат да получат достъп до информация от американските власти. Въпреки това шансовете да се стигне да реалните извършители е минимален. Това показва и опитът на властите в Северна Македония, които от няколко месеца също са подложени на фалшиви сигнали за бомбени заплахи.

"Македонските власти казват, че IP адресите, които са установявали по време на техните разследвания посочват, че са IP-та от Руската федерация и Иран. Дори българските власти да получат от Google информация, вероятно ще съдържа информация за IP адрес, който едва ли е в българското пространство, едва ли е истински".

Според анализатори руска връзка е твърде вероятна, но тя няма как да бъде категорично доказана.

"Това са типични бомбени заплахи, поставени чрез имейл. Не представляват кибератаки. Това е една много прилична операция за тестване на реакцията. Реакцията на институциите, на гражданите, на медиите, обществения дискурс, която евентуално да послужи за информиране на последващи реални атаки", коментира Мариян Събев - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Според Събев серията от сигнали в навечерието на изборите е случайно съвпадение и няма пряка връзка. В същото време обаче сигналите оказват влияние върху работата на полицията.

"Вместо да се борят със закупуването на гласове, за които има много сериозни данни, всеки ден има акции и арестувани. Те се налага да отделят ресурс за проверка на тези заплахи. В самия изборен ден ако постъпят такива заплахи, те също ще трябва да бъдат проверени."

Експерти не изключват в деня на изборите отново да се появят подобни провокации.

"Машините сами по себе си няма как да са уязвими при евентуална атака. Те не са свързани с интернет. Единственият начин за манипулация е да имаш физически достъп до нея", коментира Любомир Тулев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален отбор. Но не и национална кауза
Национален отбор. Но не и национална кауза
Берое отстъпи на Милениум в последния си мач от редовния сезон на Балканската лига по баскетбол
Берое отстъпи на Милениум в последния си мач от редовния сезон на Балканската лига по баскетбол