НОВИНИ

Може ли Севиля да спре Баварската машина в мача за "Суперкупата на Европа"

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:19, 24.09.2020
Чете се за: 02:21 мин.
Футбол
севиля спре баварската машина мача суперкупата европа

Тази вечер от 22 часа на стадион "Арена Пушкаш" в унгарската столица Будапеща, носителите на трофеите в Шампионската Лига и Лига Европа излизат един срещу друг в спор за "Суперкупата на УЕФА".

Срещата в унгарската столица предизвика по-голям обществен интерес заради решението на европейската футболна централа да разреши присъствието на ограничен брой фенове на стадиона. Така този двубой ще бъде първия под егидата на УЕФА, който ще се проведе пред публика.

Въпреки това обаче, не се очаква всички налични билети да бъдат изкупени заради зачестилите случаи на коронавирус. Именно те станаха причина преди седмица, кметът на областта Бавария, Маркус Зьодер да наложи отново по-строги противоепидемични мерки в битката със заразата.

В свое изказване от преди два дни той призова феновете да не пътуват за Унгария, защото това би означавало след завръщането им, те да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

В край на сметка очакванията се, че около 1300 фенове на Байерн и 800 на Севиля ще наблюдават на живо срещата за Суперкупата тази вечер.

"Баварците" изглеждат като изявения фаворит след невероятния изминал сезон. Треньорът им Ханзи Флик се завърна с гръм и трясък в треньорската професия и още в първия си сезон изведе "Баварската Машина" до втори требъл в историята.

Началото на този сезон бе не по-малко впечатляващо след като отбора от Мюнхен разгроми с 8:0 у дома Шалке 04 на старта на "Бундеслигата".

Другата основна фигура, която допринесе за требъла, Роберт Левандовски, се очаква да започне от първата минута, въпреки че не тренира преди няколко дни с отбора. Полякът имаше феноменална кампания, в която завърши с невероятните 55 попадения и 10 асистенции.

Това го превръща в основен фаворит за наградата за "Най-добър играч на УЕФА", а според мнозина, ако "Златната топка" се връчваше по план, тя щеше да отиде именно за родения във Варшава футболист.

От другата страна застава отбора на Севиля, който не веднъж се е доказвал като изключително борбен, особено в европейските мачове. През миналата година, на кормилото на тима застана Юлен Лопетеги, който определено имаше много за доказване след провала си в Реал Мадрид.

Специалистът обаче се справи повече от впечатляващо, класирайки тима за групите на Шампионската Лига с 4-то си място в Ла Лига, а през август изведе андалусийци до шеста безпрецедентна титла в Лига Европа.

По пътя към триумфа във втория по сила европейски клубен турнир севилци впечатлиха най-много с последните си две победи, след като първо на полуфиналите отстраниха Манчестър Юнайтед, а на финала победиха и Интер на Антонио Конте.

Въпреки че бяха напуснати от сърцатия Евер Банега, испанците си осигуриха повече от достоен заместник в средата на терена в лицето на Иван Ракитич. Хърватинът се завърна в Андалусия след шестгодишен престой в Барселона и почти сигурно ще започне от първата минута тази вечер.

Всички останали звезди на "белите" също се очаква да бъдат на линия за сблъсъка в Унгария.

В исторически план и двата тима имат по един триумф в надпреварата. Севиля го стори още при първия си опит през 2006 година, когато надиграха с категоричното 3:0 Барселона на "Стад Луи II" в Монако.

Баварците пък вдигнаха Супекупата през 2013-та година, когато в Прага победиха Челси с 5:4 след изпълнение на дузпи.

И Байерн и Севиля обаче, като цяло не могат да се похвалят с добра успеваемост в битката за трофея, тъй като освен единствения им триумф, общо са изпускали купата цели седем пъти.

След първия си триумф, андалусийци загубиха всеки един от следващите четири финала, докато мюнхенци бяха загубили при първите си три опита да спечелят трофея, преди най-накрая да го сторят преди седем години.

Със сигурност ни очаква интригуващ сблъсък в Унгария тази вечер, в който ще стане ясно дали "Баварската машина" ще продължи да гази всичко по пътя си или Севиля отново ще се окаже препъни-камък за някой от грандовете в Европа.

И не на последно място, фактът, че по трибуните ще има присъстващи хора, ще даде допълнителна мотивация и на двата отбора да покажат най-доброто от себе си.

Главен съдия на срещата ще бъде англичанинът Антъни Тейлър, а негови помощници ще бъдат сънародницте му Гари Бесуик и Адам Нън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконно сметище в Бургас
Незаконно сметище в Бургас
Борисов: Радев е много силно политически украсен
Борисов: Радев е много силно политически украсен