НОВИНИ

МВнР: Политиците и обществениците от България и РСМ са отговорни за добросъседските отношения

мвнр публикува протокола първото заседание съвместната междуправителствена комисия
bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 17.01.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В своя позиция Министерството на външните работи заявява, че политиците и обществениците от България и Северна Македония имат отговорна роля за изграждане на доверието и развитие на добросъседските отношения и публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи и контрапродуктивни.

Става дума за изявление на депутати от опозиционната в РСМ партия "Левица", според които шестима българи трябва "да бъдат обявени за персона нон грата и да получат забрана за влизане в Северна Македония като "врагове на македонския народ".

Посочените българи са Милен Врабевски, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, бившият председател на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов и Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония", уточнява БТА.

Ето пълната позиция на МВнР:

"Министерството на външните работи потвърждава своята категорична позиция, че политиците и обществениците от България и от Северна Македония имат отговорна роля за изграждане на доверието и развитие на добросъседските отношения между двете страни, както и за намаляване на напрежението в общественото пространство.

В тази връзка, Министерството на външните работи подчертава, че публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи и контрапродуктивни. Те не представляват официалната позиция на българската държава и не могат да бъдат интерпретирани като такава.

Имайки предвид общата история, която свързва двете държави, честванията на общи исторически събития и личности, като например годишнината от смъртта на Мара Бунева, трябва да водят до укрепване на доверието и добросъседството.

Същевременно не по-малко опасни за двустранните отношения са призивите на маргинални партии в Северна Македония срещу български политици и общественици, които са ангажирани със защита на правата на българите в Северна Македония и проекти за сближаване на хората между двете страни. Подобен подход има очевидната цел да създаде допълнително напрежение в двустранните отношения в интерес на среди, които не са заинтересовани от европейската интеграция на Република Северна Македония. Добросъседските отношения с нашите приятели в Скопие ще бъдат изградени чрез диалог, а не чрез забрани".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд тренира двуразово в Дубай, Тодор Неделев се контузи
Ботев Пд тренира двуразово в Дубай, Тодор Неделев се контузи
Със 100 000 лв. е глобена фирмата, извършила ремонта на жълтите павета, потвърди кметът Фандъкова
Със 100 000 лв. е глобена фирмата, извършила ремонта на жълтите павета, потвърди кметът Фандъкова