НОВИНИ

Парламентът разгледа предсрочното освобождаване на Никола Минчев

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:15, 16.06.2022 (обновена)
11828
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Почти цялото правителство беше в парламента, за да застане зад председателя на Народното събрание Никола Минчев, както и да присъства на първо четене на актуализацията на държавния бюджет.

Точка първа от днешния дневен ред беше разглеждане на исканата от "Има такъв народ" и подкрепена от опозицията оставка на Никола Минчев.

Заседанието ще бъде удължено до приемане на актуализацията на държавния бюджет.

120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" внесоха предложението.

Вижте повече и в прякото включване на Десислава Маркова

Първи на парламентарната трибуна излезе Тошко Йорданов, който изчете проекта за решение за предсрочното освобождаване на председателя на парламента.

Сред мотивите на ИТН са "непрекъснато неизпълнение на задълженията на председателя", "системното и грубо нарушаване на правилника на НС и превишаване на неговите права".

Докато Йорданов говореше, депутатите от "Продължаваме промяната" станаха на крака и аплодираха Минчев, който днес е на парламентарните банки.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров защити колегата си от трибуната.

"Мафията си поиска държавата и безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание. След като пресякохме престъпните схеми на "Капитан Андреево", след като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере, че антикорупционната комисия ще заработи начело с човек, който не трепери пред задкулисието, мафията прави днешния ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента. За всички тук е ясно, че най-младият председател на парламента е брилянтен юрист, който води тази институция с чест, а не с процедури и хватки", заяви Андрей Гюров.

Спортният министър в оставка Радостин Василев, един от отцепилите се от "Има такъв народ", призова Ива Митева да не се кандидатира отново за поста председател на парламента.

Радостин Василев от парламентарната трибуна: Г-жо Митева, не ставайте предател, не поемайте поста председател

След около два часа дебати премиерът Кирил Петков излезе на парламентарната трибуна и попита депутатите: "Нима оставката на господин Минчев е по-важна от цените на тока и нивата на пенсиите?" Според Петков Никола Минчев е отличен професионалист.

Междувременно граждани се събраха пред Народното събрание в подкрепа на Никола Минчев.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов, ГЕРБ: Нямаме коалиционно споразумение с ДПС, ИТН и "Възраждане"
Даниел Митов, ГЕРБ: Нямаме коалиционно споразумение с ДПС, ИТН и "Възраждане"
Марин Чилич надви Александър Бублик за четвъртфинал в Куинс
Марин Чилич надви Александър Бублик за четвъртфинал в Куинс