НОВИНИ

Проф. Ангелов: Здравната ни система издържа въпреки големия натиск

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 16.04.2021
Чете се за: 06:17 мин.
Още
Слушай новината

България се справя с третата вълна от коронавирус. Здравната ни система издържа въпреки големия натиск, заяви в началото на брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Справяме се и с третата вълна на коронавируса, което означава, че взетите мерки бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За голямо съжаление, загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест, която ще продължим да носим като лекари. Ние не помним броя на излекуваните пациенти, а само тези, които сме загубили“, обърна се той.

14708 са изследваните проби за последното денонощие. 2186 са новите случаи, което прави 14,9%. 9523 са в лечебните заведения, като тенденцията за намаляване на хоспитализираните пациенти е трайна. 811 са настанени в интензивните структури, обобщи данните министърът в оставка.

На национално ниво се наблюдава тенденция за намаляване на заетостта на леглата за неусложнени и усложнени пациенти, като числото е 67% за двете структури.

„300 392 е общият брой на излекуваните. Обърнахме тенденцията за съотношението на излекувани и потвърдени случаи, като за последната седмица броят на излекуваните е 18413, а потвърдените са 15385, т.е. с над 3000 души повече са излекуваните от положителните случаи в страната“, допълни Ангелов.

За периода на последните 14 дни по разпространение на инфекцията България се намира на 11-о място в Европейския съюз. Преди нас са Унгария, Кипър, Полша, Швеция, Франция, Естония, Словения, Хърватска, Нидерландия и Чехия. По същия показател България е на 4-о на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Република Северна Македония. По смъртност запазваме второ място и в ЕС, и на Балканите, съответно след Унгария и Република Северна Македония, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Разликите между отделните области в страната вече не са толкова драстично, акцентира още доц. Кунчев. Най-висока остава заболеваемостта във областите София-град, Варна, Русе, Перник, София-област, Бургас. Най-ниско остава разпространението на коронавирус в областите Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик и Габрово.

„Спадът в заболеваемостта продължава трета седмица с еднакъв темп и ако се запази, вървим към край на третата вълна, но все още сме далеч от нормалното“, коментира Кунчев. По думите му при смъртността все още не се отчита намаляване, тъй като тя изостава със седмица-две от случаите.

Шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обобщи данните за хода на ваксинациите. Общо 620 375 са ваксинираните българи, ваксинираните хора над 65-годишна възраст са над 116 000. От личните си лекари са ваксинирани 155 000 души.

„Здравеопазването не може да е боксова круша на политиците. Този щаб абсолютно логично е да бъде разформирован, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи“, така проф. Костадин Ангелов коментира разпускането на Националния оперативен щаб. „Нормално е следващият управляващ да избере нов орган", допълни той, но акцентира, че заедно с главния здравен инспектор продължават да носят отговорност за всички решения, както е по закон.

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Оперативният щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

В света се появяват нови варианти на вируса, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Ваксините действат върху тези, които ни тревожат, макар и в по-малка степен отколкото при класическите варианти“, поясни той.

Продължава оценката на Европейската агенция по лекарства на всички разрешени за употреба ваксини, в частност за оксфордската ваксина и тази на „Янсен“. Това съобщи директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Извършва се допълнителен анализ за съобщените много редки случаи на необичайни тромбози в съчетание с нисък брой на тромбоцити. Становището на европейския регулатор се очаква следващата седмица. Анализират се и данните от държавите членки на ЕС по отношение на хоспитализираните лица, за да се направи анализ за тежко протичане на заболяването, тъй като едно от основните усложнения са именно тромбозите.

„До края на юни очакваме в страната ни да пристигнат 3,5 дози от ваксината на „Пфайзер“, 450 000 от „Модерна“, около 1 млн. дози от Оксфордската ваксина и около 500 000 от „Янсен“, заяви още той. По думите му тези доставки ще позволят ваксинационният процес да бъде ускорен и максимално бързо да се ваксинират хората над 65-годишна възраст.

Увеличението на доставките се очаква от 26 април, посочи Кирилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал изригна в Прага и сложи край на мечтите на Славия
Арсенал изригна в Прага и сложи край на мечтите на Славия
Проф. Близнашки: Важното е, че имахме редовни избори
Проф. Близнашки: Важното е, че имахме редовни избори