НОВИНИ

Националите до 19 г. и Мартин Стоев с отличия за месец септември

триумф драма младите волейболисти финал световното
Снимка: FIVB
bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 13.10.2021
Чете се за: 06:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният тим по волейбол на България за юноши под 19 години е Отбор №1 на месец септември в традиционната анкета на „Пресклуб България“, съобщиха от Българската федерация по волейбол.

Признанието на спортните журналисти идва за вицешампионската титла на младите национали на Световното първенство в Иран 2021. Вотът за волейболистите бе с почти пълно мнозинство, като за тях гласуваха 19 от общо 21 спортни редакции.

Селекционерът Мартин Стоев пък бе избран за Треньор №1 за септември. Това е поредно отличие за него през годините, като е второ с юношите на България след 2019 г., когато волейболистите ни станаха вицешампиони на Европейското първенство в София. Мартин Стоев също печели приза с мнозинство, като за него са гласували 13 от участващите 21 спортни редакции.

„Благодаря отново за оценката на журналистите. Това означава, че сме си свършили работата много добре. Успешното ни представяне в Иран зарадва много хора в България. Когато се върнахме, разбрах колко много са ни подкрепяли. Някои са започнали да гледат волейбол по телевизията и се следели нашите мачове. Други пък отново са се завърнали към този спорт. Усетихме, че сме донесли малко радост на българите в трудната пандемична обстановка. Най-много съм щастлив, че стигнахме до сърцата на хората и ги зарадвахме“, споделя той.

„Заминахме за Иран напълно подготвени. Българската федерация по волейбол ни осигури напълно всичко, което пожелах за подготовката, така че им благодаря. Любо Ганев направи всичко възможно за още престижни форуми у нас. Бяхме домакини на Световно за мъже под 21 години, Европейско за жени, но другите колеги не успяха да се възползват от тези начинания. Въпреки това най-важното е, че има все още нещо, което се случва в нашия спорт“, коментира селекционерът Мартин Стоев.

Призът за Отбор на месеца от името на всички волейболисти бе приет от капитана Владимир Гърков.

„Искам да благодаря за наградата и признанието. Щастливи сме, че трудът ни се оцeнява. Минахме през много емоционални мачове. Надявам се на следващото такова първенство да спечелим златен медал и да продължим да се развиваме“, каза Владимир Гърков.

Президентът на БФВолейбол Любо Ганев даде селекцията на Мартин Стоев за пример. Според него ясната предварителна визия на Стоев за подготовка е успешен модел за подражание от другите треньори. Мотивацията на състезателите и голямото им желание за изява са основен фактор за постигнатите успехи.

„Първо искам да поздравя Стоев и неговия отбор за заслуженото признание за Треньор и Отбор на месеца. Мартин е много добър треньор, който знае как да води мачовете. Има усет за играта и всичко случващо се по време на мач. Разликата между него и почти всички останали е, че той дойде с ясна програма за подготовката на отбора. Кога и къде ще се тренира, колко контролни срещи ще се играят, с кои съперници, как ще протече всичко това времево и т.н. За да изпълним всичко, трябваше да увеличим четири пъти бюджета предвиден за този отбор, но ние го направихме, а те пожънаха успехи. Така трябва да се действа и от останалите треньори. Да имат ясна визия, за да може ние, като федерация, да направим всичко по силите ни за подготовката. Мартин и мениджърът на тима дойдоха и защитиха позицията си. Така за първи път младежки отбор отиде на турне в САЩ. Радвам се, че успяхме да осигурим добра подготовка и че момчетата в Иран бяха много добре обиграни. Материализираха в успехи дадената им възможност. Благодаря им още веднъж, много ни зарадваха“, споделя той.

„Относно другите форуми успяхме да вдигнем жените на висота, да бъдат разпознаваеми, да излязат от сянката на мъжете. Целта е мъжете и жените да са на едно ниво. Волейболистките отбелязаха едно прекрасно Европейско първенство, но последния мач, поради обективни и субективни причини, не успяха да го изиграят. Но мога да кажа, че жените оставиха сърцето си на игрището. Същото не мога да го кажа за мъжете. И двата тима отпаднаха на 1/8 финал на Евроволей, но едните отпаднаха борейки се, другите – не. Тук давам пример с мъжкия отбор на Италия. Никой не вярваше, че този подмладен отбор може да стане европейски шампион. Но те показаха, как трябва един тим да се бори и да се влага. В националния отбор трябва да си с желание и мотивация. Личи си, когато едни състезатели играят с желание. Отборът на Мартин бе пример за това, всеки имаше желание да покаже защо е повикан. Нашата работа е да променим манталитета на всички състезатели, които са в националния отбор. Представителният тим е по убеждение, а не насила“, обобщи Любо Ганев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме Промяната" с отговор за сигнала срещу Кирил Петков
"Продължаваме Промяната" с отговор за сигнала срещу Кирил Петков
Серхио Агуеро дебютира с гол за Барселона в контрола
Серхио Агуеро дебютира с гол за Барселона в контрола