НОВИНИ

Нургюл Салимова пред БНТ: Имах нужда от повече време, за да осмисля всичко постигнато

нургюл салимова бнт имах нужда повече време осмисля всичко постигнато
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 03.09.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската шахматистка Нургюл Салимова предизвика фурор у нас със страхотното си представяне на Световната купа, където остана само на крачка от титлата, даде интервю за предаването "Арена спорт", в което говори за огромния си успех в Баку.

Родената в село Крепча състезателка признава, че е имала нужда от време, за да осъзнае постигнатото и разкри, че по време на състезанието е била подложена на огромно напрежение.

"Имах нужда от повече време, за да осмисля целия този стрес и всичко постигнато. Работя за този финал цял живот, така че пътят беше много труден. За да се класираш за тази Световна купа, също е много трудно. По време на самото състезание пък нямаш право на грешки, защото е на елиминации. Това е огромен стрес. Първият път, когато участвах на Световна купа преди две години отново имаше напрежение, но този път беше несравнимо", разкрива Нургюл.

Салимова допълва, че списъкът с имената на хората, на които дължи своето постижение е наистина дълъг и освен това споделя, че в шахмата е невъзможно да стигнеш до върха сам.

"Първо искам да споделя моя първи треньор - гросмайстор Никола Спиридонов. На него дължа много. За съжаление, той вече не е между нас. Благодаря много и на моя дългогодишен треньор Живко Жеков. Благодаря много и на г-н Антонов, на родителите ми, на приятелите ми, на треньорите и, разбира се, на себе си. Сам можеш да достигнеш някакво ниво в шаха, но никога върха. Хората срещу теб се готвят с години, анализират всички и знаят всичко. В един момент ти все едно играеш срещу компютър. Радвам се, че аз не бях съвсем сама. Радвам се, че мой приятел избра да ме придружи на това състезание, което продължи месец. Аз нямах физическата и психическата сила да се справя с всичко сама", разказва българката.

Накрая едва 20-годишната шахматистка призна, че би ѝ се искало около нея да бъде по-спокойно сега и допълва, че е сбъднала една своя мечта с класирането си за Турнира на претендентките.

"Опитах се да стоя малко настрана, въпреки че много заглавия достигнаха до мен. Бих предпочела да е по-спокойно, но мисля, че това е съвсем нормално", споделя младото момиче.

"Вече не е мечта, а реалност, че съм в турнира на претендентките. Не знам дали трябва да си поставям цел освен да подобря играта си максимално и да се представям по най-добрия начин", завърши Нургюл Салимова.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи се включват и днес в гасенето на пожара край село Добростан
Военнослужещи се включват и днес в гасенето на пожара край село Добростан
Метеор озари небето над Турция (ВИДЕО)
Метеор озари небето над Турция (ВИДЕО)