НОВИНИ

Няма обгазяване заради пожара в Бургас, потушаването му продължава

bnt avatar logo
от БНТ
06:49, 21.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават действията по пълното потушаване на пожара в Бургас, който избухна в депо за отпадъци в индустриалната зона на града близо до кв. "Меден рудник". Предполагаемата причина за огнената стихия е небрежност при боравене с открит огън.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Безсънна нощ изкараха над 20 пожарникари заради битката с пламъците, които се разпростряха на близо 16 дка в складовата база. Инспектор Диян Иванов вече почти денонощие продължава да е на терен.

„Минавам 22-ия, 23-ия час. Стискам зъби и продължавам. Тук е много важна тактиката. Идеята беше да разположим автомобилите на такива места, че да го обхванем от всякъде, за да не му дадем възможност да се разпространи първо и вече постепенно си започнахме гасенето", каза старши инспектор Диян Иванов.

Изгорели са общо 4 постройки, техника и тонове бутилки и хартия за рециклиране. Малко са машините, които са били спасени. Причините за огъня се разследват, но вече се работи по една основна версия.

„Имаме само предварителни данни за това ще кажа, че предполагаемата причина е небрежност с открит огън като това ще бъде разследвано допълнително от специализираните институции.", заяви Деян Стоянов, зам.-директор на РДПБЗН-Бургас.

През цялата нощ се правиха и измервания за замърсяване на въздуха със специален апарат по 25 показателя.

„Показаха превишение единствено по показател бензен. Държа да подчертая, че този показател и превишението му беше измерен в огнището на пожара, в епицентъра му. Всички останали точки на измерване не показаха превишение, както и на концентрациите на серни и азотни диоксиди не е превишен алармения им праг.", отчете Зинка Стойкова, директор на РИОСВ-Бургас.

Измерванията ще продължат през целия ден.

Снимки: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът между хасковските села Студена и Радовец
Овладян е пожарът между хасковските села Студена и Радовец
1644 са новите случаи на COVID-19 у нас
1644 са новите случаи на COVID-19 у нас