НОВИНИ

Опити за удължаване на примирието в Судан

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:14, 27.04.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията в Судан остава критична. Съединените щати и африканските нации се опитват да осигурят удължаване на прекратяването на огъня. Външното министерство в Хартум опроверга съобщенията за възможни преговори между враждуващите сили в страната. Европейският съюз обяви, че е готов да посредничи за решаване на конфликта.

Тридневното примирие в Судан, нарушавано от сражения, изтича в полунощ тази вечер. Въздушни удари и противовъздушна стрелба разтърсват столицата Хартум и близките градове Омдурман и Бахри, твърдят очевидци за Ройтерс. Според представител на армията, ситуацията в столицата е стабилна и не се водят активни бойни действия.

Сраженията в Судан продължават, въпреки 72-часовото примирие

Армията обвинява противниковите Сили за бърза подкрепа, че не спазват примирието, атакуват болници и използват цивилни за жив щит. За суданците възможен изход от ситуацията е бягството в съседен Чад, където вече има бежански лагери.

"Нашето село е Тибелти, там живяхме до избухването на войната. Ние и нашите деца сме жертви на сблъсъците. Въоръжени мъже ни казаха да напуснем и се озовахме в пустошта. Не е честно", разказва Дески Абдуле Бедим, бежанка от Судан.

Снимки: БТА

Над 20 000 суданци вече са прекосили границата с Чад, като се очаква до дни те да станат 100 000. Търсенето на убежище в Египет е по-сложно, защото без виза там могат да влизат само жени и деца, обясни журналистът от судански произход Оля Ал-Ахмед пред БНТ. Според нея, страната навлиза в хуманитарна катастрофа:

"В Судан в момента няма ток, няма питейна вода, болниците са на абсолютно изчерпан капацитет. Не достигат лекари, медицински персонал, няма никакви лекарства, те не могат да бъдат внесени, всички пътища са блокирани. Няма лекарства, няма персонал, операционните не работят. Катастрофата е страшна".

Оля Ал-Ахмед: Семейството ми в Судан попадна в центъра на боевете, евакуира се много трудно

Не спира евакуацията на чужденци от богатата на злато африканската страна. Според говорител на Еврокомисията в началото на конфликта в Судан е имало около 1700 европейски граждани. 1600 от тях вече са евакуирани. Европейският съюз е готов да допринесе за трайно прекратяване на огъня и за обособяване на хуманитарни коридори в Судан, обяви днес Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на България основно за влизане в еврозоната
Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на България основно за влизане в еврозоната
Външният министър: Ако бъдат приети два закона, България може да влезе в Шенген през есента
Външният министър: Ако бъдат приети два закона, България може да влезе в Шенген през есента