НОВИНИ

От нашите пратеници: Макрон печели балотажа във Франция с 58.5%

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:20, 25.04.2022
Чете се за: 05:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Историческа победа за Еманюел Макрон на президентските избори във Франция. Той стана първият държавен глава от 20 години насам, който печели втори мандат. На балотажа той получи 58,5% от гласовете, а неговата опонентка - крайнодясната Марин льо Пен - 41,4%.

Под звуците на химна на Европа Еманюел Макрон се качи на сцената пред Айфеловата кула за победната си реч. Той благодари на всички, които са го подкрепили, но се обърна специално към французите, които не упражниха правото си на глас, също и към гласувалите за Марин льо Пен.

"Преди всичко, благодаря. След пет години на преход, на трудно щастие и на изключителна криза, на този ден, 24 април 2022, болшинството от нас избраха да ми поверят ръководството на републиката за още пет години. Мисля за тези, които се въздържаха. Трябва да отговорим на това. Мисля и за разочарованието на избирателите на Марин льо Пен. На техния гняв трябва да се отговори", каза Макрон.

За да разберат първите резултати и да чуят речта на Макрон, на Марсово поле се събраха хиляди негови привърженици. Някои дори дошли от Италия.

"Едновременно е заслужено, но също е и голямо облекчение. Заслужено, защото той свърши много работа в икономически и социален план по време на ковид кризата. Направи реформи, от които Франция има нужда, защитавайки най-уязвимите. Но успя да засили Европа. Това е добра новина не само за Франция, но и за Европа и Украйна също", каза един от симпатизантите.

Марин льо Пен заяви, че резултатът ѝ все пак е гръмка победа за нейното движение.

"Повече от всякога сме решени и нашата воля да защитаваме французите укрепва още повече. В това поражение виждам надежда. За нашите ръководители във Франция, както и за европейските, този резултат е свидетелство за голямо недоверие на французите към тях, което не могат да пренебрегнат, а също за стремеж към промени.

Привържениците на Льо Пен също смятат, че макар да не успя да влезе в Елисейския дворец, представянето ѝ е много добро.

"Оставаме с високо вдигнати глави. Имаме напредък в сравнение с 2017 г. Битката не е приключила", заяви един от привържениците ѝ.

Франция има нов президент, но предстои своеобразен трети тур - парламентарните избори през юни. Франция е разделена на три блока - либералният на Макрон, националистическият на Льо Пен и левият на Жан-Люк Меланшон.

Според анализатори Франция в момента е разделена на три големи блока.

Марк Юзан, директор на Центъра за европейска политика: Този път Еманюел Макрон не представи програма. Имаше само мерки. Преди пет години имаше програма с амбицията да създаде държава тип старт-ъп, да въведе новите технологии, да даде приоритет на добавената стойност и да се опита да преосмисли френския социален модел. Намираме се в ситуацията, в която Франция е разделена на три големи блока - на крайната десница, популистите, които гласуват за Марин льо Пен, блок на крайната левица на Жан-Люк Меланшон и блок на центристите, които подкрепят Еманюел Макрон. Друго наблюдение е, че традиционните партии във Франция изчезнаха. Така че сме изправени пред нов политически пейзаж и вот, който по-скоро отхвърля "Националния сбор", отколкото вот в подкрепа на Еманюел Макрон. Вторият мандат на Макрон ще бъде напълно различен и това ще рефлектира върху Европа".

БНТ: Какви са шансовете на Жан-Люк Меланшон на парламентарните избори?

Марк Юзан, директор на Центъра за европейска политика: "Парламентарните избори след два месеца ще определят дали Еманюел Макрон ще има мнозинство. Коментирайки резултатите от изборите, той каза, че след вота срещу Марин льо Пен, предстои трети тур, който може да бъде шанс да бъде номиниран за министър-председател. За да се стигне до там, партията на Меланшон трябва да получи мнозинство в парламента. Заради особеностите на френската избирателна система, смятам, че това ще е трудно. Възможно е в новия парламент да не може да се сформира мнозинство. Преди пет години беше лесно, защото вотът беше за Еманюел Макрон и логично беше избирателите да го подкрепят и в парламента. Но сега вотът е по-скоро срещу Марин Льо Пен и крайната десница. Възможно е да управлява съвместно с друга формация".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Ние и сега даваме оръжие на Украйна
Бойко Борисов: Ние и сега даваме оръжие на Украйна
Литийно шествие съпроводи чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до Клувията
Литийно шествие съпроводи чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до Клувията