НОВИНИ

Отговорът на Чехия - паритет на дипломатическите мисии

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:21, 22.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съставите на мисиите в Прага и Чехия ще бъдат изравнени. Това заяви чешкият външен министър. По първоначални данни това означава, че Чехия ще трябва да напуснат повече от 60 руски служители. От Кремъл нарекоха случващото се "истерия" и приканиха дипломатите да бъдат оставени да си вършат работата.

До обявяването на паритет на мисиите се стигна, след като Чехия даде срок на Русия до днес на обяд, да позволи на изгонените от нея 20 чешки дипломати да се върнат в Москва. Руската страна не реагира на нашето искане и ние решихме да действаме, каза чешкият дипломат номер 1 Якуб Кулханек.

В посолството на Русия в Прага работят 27 дипломати и 67 технически служители, а в посолството на Чехия в Москва - 5-ма дипломати и 19 служители. Това означава, че от чешката столица трябва да си тръгнат 70 души. Това трябва да се случи до края на май.

"В момента основната тема на нашата външна политика е Русия. Чешко-руските отношения навлязоха в изключително труден период. Това не е нещо, което ще зарадва който и да било външен министър. Но това не е по вина на Чехия. Ние взехме решение като суверенна държава и действахме", заяви Якуб Кулханек, министър на външните работи на Чехия.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Прага е прибегнала до тактически ход и е извикала руския посланик в Прага преди да бъде продължен диалогът, който Москва води с чешкия посланик. А от Кремъл приканиха да се даде възможност на дипломацията да си свърши работата.

До тази ситуация се стигна, след като в събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага. Мярката е след разкритията за участие през 2014 г. на агенти на руското военно разузнаване във взривовете в оръжеен склад в страната. Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел потвърди подкрепата и солидарността на ЕС за Чехия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева е 1/2-финалистка на Европейското по борба
Юлияна Янева е 1/2-финалистка на Европейското по борба
САЩ намаляват наполовина вредните емисии до 2030 г.
САЩ намаляват наполовина вредните емисии до 2030 г.