НОВИНИ

Откриха патрони до бус близо до Румънското посолство

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
12:01, 14.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Блокадата на столичния булевард "Ситняково" беше вдигната рано тази сутрин след намесата на полицията. Снощи демонстрантите стигнаха до Румънското посолство, където струпаха шатри и палатки. Малко преди 5 сутринта на място е пристигнала полиция и жандармерия.

За 7 часа тази нощ беше блокиран четвърти ключов за София булевард от протестиращите срещу правителството. След мирното шествие по оста Министерски съвет, Орлов мост демонстрантите се насочиха към Румънското посолство и издигнаха барикада на булевард "Ситняково". Палатки, шатра и дървени скари подпомагаха блокадата на движението.

Изненадани от новия палатков лагер шофьори бяха блокирани в автомобилите си тази нощ.

Според протестиращите към 5 часа тази сутрин жандармерия и полиция е обградила новия лагер и е премахнала палатките.

"Ето, виждате какво става на Румънското посолство, жандармерия. 20 човека сме заобиколени от може би поне 100 човека жандармерия", казва във видео един от протестиращите Анастас Гогов.

"От всички страни рязко започнаха да идват различни автомобили, както белите бусове с решетки, така и бронираните автомобили на жандармерията и полицейски коли", допълва той.

"Изскочиха около, трудно ми е да ви дам реалистична бройка, но бяха над 100 полицая, може да са били и 200. Господата ни помолиха да напуснем мирно, в последствие ни дадоха разпореждания, които ние отказахме да изпълним, след което бяхме доведени в районното управление. Всичко е наред, хората се държаха нормално", допълва Божидар Бакърджиев

"Почва да става абсурдно, съжалявам за труда, усилията и нечовешките условия, в които поставят и полицията и за тях съжалявам, но никой от нас няма да се откаже, явно имат нужда от напомняне", смята Даниела Йовчева.

По данни на полицията задържаните тази нощ са били трима. След съставени актове за нарушаване на Закона за движение по пътищата са освободени.

Бус - собственост на един от протестиращите, паркиран близо до блокираното кръстовище се оказва със спукани гуми под погледа на полицията, разказват очевидци. Бусът е на Никола Вапцаров, който до едната гума открива няколко патрона.

"Офицерите, които бяха там, видяха деянието, чу се спукването на гумите, свистенето на въздуха", разказва Анастас Гогов.

Протестиращите заявиха, че ще продължат с блокиране на ключови кръстовища, кога и как обаче, пазят в тайна.


Видео: Анастас Гогов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един американец акостира в Рилски
Още един американец акостира в Рилски
Борисов предлага свикването на Велико народно събрание, ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция
Борисов предлага свикването на Велико народно събрание, ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция