НОВИНИ

Паника, писъци и изстрели в Израел: 260 от жертвите са убити на музикален фестивал

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:15, 09.10.2023
Чете се за: 06:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 1100 са вече жертвите и от двете страни от началото на ескалацията в Близкия изток. Над 700 са убитите израелци за изминалите два дни, жертвите от палестинска страна са поне 400. Ранените са около 5000. Израелските власти съобщават, че са открили най-малко 260 тела на мястото на музикален фестивал близо до границата с Газа.

Близки на изчезналите отчаяно търсят информация за тяхната съдба. Не спира и израелският обстрел срещу ивицата Газа. Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че войната между Израел и палестинската групировка Хамас ще приключи тогава, когато всички бойци бъдат ликвидирани. В Газа болниците трудно смогват да поемат хилядите ранени палестинци.

В съботния ден около 3000 души - предимно младежи, се събират в пустинята Негев за музикалния фестивал "Супернова".

Мястото е до Кибуц Реим - само на няколко километра от ивицата Газа. Докато младите хора танцуват, внезапно от небето се спускат десетки парапланеристи. Оказват се бойци на палестинската групировка Хамас дошли, за да атакуват присъстващите на събитието.

Израел срещу Хамас: Жертвите са над 1100, Иран отрича да е замесен в нападенията

Израелската медия "Йедиот Ахронот" разпространи кадри, запечатали последвалия ужас. Стотици хора панически бягат в опит да се спасят. Чуват се писъци и изстрели. На част от кадрите се вижда как куршуми покосяват израелски младежи.

На други - как бойците на Хамас отвличат хора. Палестинската групировка потвърди, че държи в плен най-малко 100 души. Когато израелската армия достига до мястото, гледката е смразяваща - убити са най-малко 260 души.

Сред изчезналите е и 20-годишната Шани Лоук - с израелско и германско гражданство. Майка ѝ публикува отчаян призив за повече информация, след като вижда смразяващо видео, с полуголо момиче, на което по татуировките разпознава дъщеря си. Сцената показва безжизненото ѝ тяло, заобиколено от въоръжени мъже, които повтарят "Аллах Акбар".

САЩ изпращат самолетоносач в помощ на Израел

"Дъщеря ми Шани Никол Лоук, която е с германско гражданство, беше отвлечена в южната част на Израел от палестинската групировка Хамас. Получих видео, на което я разпознах - безжизнена в кола заедно с палестинци, пътуващи към ивицата Газа. Ако имате каквато и да е информация или можете да ни помогнете - моля ви, направете го", заяви Рикарда Лоук, майка на Шани Лоук.

Отвлечени хора има на много места. Семейството на Йони Ашер също е в неизвестност. Съпругата му Дорон и двете им дъщерички - на 2 и на 5 години, били в дома им в кибуца Нир Оз близо до ивицата Газа. Жена му се обадила и казала, че в къщата им са нахлули терористи. След това връзката прекъснала.

Снимки: БГНЕС

"Обръщам се към Хамас - моля ви, не ги наранявайте. Не наранявайте малки деца, не наранявайте жени. Вземете мен вместо тях, готов съм да дойда", допълни Йони Ашер.

Израел мобилизира над 100 000 резервисти. Ожесточени сражения между израелската армия и палестински бойци се водят на поне 8 места в страната.

Кацна и вторият полет с правителствения "Еърбъс" с българи, евакуирани от Израел

Не спират и масираните удари срещу ивицата Газа. Израелски Военновъздушни сили съобщават, че през изминалата нощ са поразили над 500 цели. По данни на ООН най-малко 123 000 палестинци са се евакуирали към вътрешността на територията. 2 милиона и 300 000 живеят в ивицата Газа, което я прави една от най-гъсто населените територии в света.

ООН осъди нападението в Израел, но не подписа обща декларация

Раед Абу Азия, жител на Газа: Десетки ракети поразиха хората в съня им. Нямаше никакво предупреждение. Станах от леглото и просто започнах да тичам по улицата. Валяха ракети.

Мухаммад Абу Заитер, жител на Газа: Искат да унищожат целия ни квартал.

Израелският премиер Нетаняху нареди да бъде спряно електроподаването към Газа. Според ООН единствената електроцентрала в региона има гориво за още само няколко дни, след това се очаква хората там да останат без ток. Болниците трудно смогват да поемат хилядите ранени.

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание заради ескалацията в Близкия изток. Почти всички страни членки осъдиха нападението на палестинската групировка Хамас, но до съвместна декларация така и не се стигна. Съединените щати съобщиха, че изпращат самолетоносача "Джералд Форд" и ударна група военни кораби в Източното Средиземноморие.

Иран отрече да е замесен в нападенията срещу Израел, но изрази подкрепата си към палестинската страна в конфликта. Преди това от Хамас твърдяха, че военното им крило си е сътрудничило с Иран за осъществяването на атаката. В неделя подкрепяната от Техеран ливанска шиитска групировка Хизбула също изстреля ракети срещу Израел, а в отговор от Тел Авив нанесоха въздушни удари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан продава вратарски екипи с името на Жиру след героичните му изяви под рамката на вратата
Милан продава вратарски екипи с името на Жиру след героичните му изяви под рамката на вратата
Бруно Дженев и Рая Маркова грабнаха титлите на турнир до 12 г. от Тенис Европа в София
Бруно Дженев и Рая Маркова грабнаха титлите на турнир до 12 г. от Тенис Европа в София