НОВИНИ

Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта

петков подаде оставка понеделник сутринта
bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 23.06.2022
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Кирил Петков ще подаде оставка като премиер в понеделник сутринта, за да започнат процедурно консултациите на президента за съставяне на нов кабинет. Това каза самият Петков от Брюксел след срещата ЕС - Западни Балкани.

"В понеделник сутринта. Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем", каза Петков.

Заяви, че ПП ще продължат да държат ясна линия с кого ще направят коалиция и с кого не при връчването на мандат от президента.

"Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията", каза той.

По думите му това няма как да се случи с Бойко Борисов, няма как да се случи и със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Петте искания на Костадинов също са неприемливи за ПП. Пеевски също не може да им е партньор.

"Ако Борисов реши един ден да отиде на топъл остров, аз съм сигурен, че имаме много идеи за европейска България с част от депутатите му. Но в този формат няма как да се случи. Другото нещо, няма как да се случи и със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов. Да са абсолютно сигурни, че ние вече осъзнахме, че те са част от задкулисието, с което се борим. Така че и там няма да направим компромис. Петте изисквания на г-н Костадинов също са неприемливи. Делян Пеевски, който вчера се появи за пръв път от 6 месеца, за да натисне бутона на вота на недоверие, също не може да ни е партньор. Така че оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, с което се борим", каза премиерът в оставка.

Борисов призова ГЕРБ да подкрепи актуализацията на бюджета

Обеща, че ПП ще бъде с още по-силна позиция. В един бъдещ формат заяви, че вижда БСП и ДБ, въпреки идеологичните различия между тях, но с тях се работи лесно.

На въпрос дали ще има промени в предложенията за кабинет той каза: "Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред".

Допълни, че ако парламентът не заработи, рискуваме да загубим парите от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

За срещата ЕС - Западни Балкани Кирил Петков призна, че са били много тежки разговори. Той обаче ясно е заявил, че решението за вдигане на ветото на РСМ е на българския парламент.

"Докато няма решение на българския парламент, нито аз еднолично, нито правителството няма да промени българската позиция", повтори тезата си Петков.

"Второ нещо, което се случи, е че част от изискванията, които са свързани и с френското предложение, са много трудни за приемане от РСМ. Но това, което стана ясно е, че това не са вече само исканията на София, а това трябва да станат исканията на Европа. Тоест, успяхме и в това отношение на обясним причините защо тези неща, които ние искаме, трябва да се случат.

Българския парламент сега трябва да обсъди и да даде решение по тезата. Тежката задача ще е при РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да продължи напред", каза още премиерът в оставка.

Петков от Брюксел: Ще спазя думата си за Северна Македония, омръзна ми от страхливци!

Кирил Петков е в Брюксел за участие в редовното заседание на Европейския съвет. Основните теми в дневния ред на лидерите ще бъдат по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив отпуска допълнителни 24 милиона лева за стадионите на Ботев и Локомотив
Община Пловдив отпуска допълнителни 24 милиона лева за стадионите на Ботев и Локомотив
Кирил Петков: Правителството очаква решението на Народното събрание за Северна Македония
Кирил Петков: Правителството очаква решението на Народното събрание за Северна Македония