НОВИНИ

Президентът на FIVB: Във волейбола противник не е синоним на враг

президентът fivb волейбола противник синоним враг
bnt avatar logo
от БНТ
15:49, 16.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Волейболната игра е добрият пример за света, чийто мир в момента е нарушен от различни военни и политически конфликти, напомни президентът на Международната федерация (FIVB) д-р Ари Граса по време на световно първенство по плажен волейбол в Мексико.

Във вече завършилата надпревара участваха представители на 40 държави от всички континенти. При мъжете шампиони станаха Ондрей Перушич-Дейвид Швайнер, които донесоха историческа първа титла на Чехия след победа с 2:1 (21-15, 17-21, 15-13) гейма над Давид Оман и Джонатан Хелвиг от Швеция. При дамите триумфът беше за Кели Ченг и Сара Хюз от САЩ, които надиграха във финала бразилките Ана Патриция Рамос-Едуарда "Дуда" Лисбоа с 2:0 (21-16, 24-22) гейма.

По време на шампионата д-р Ари Граса разсъждава върху ролята на спорта в днешния изпълнен с предизвикателства свят и насочи вниманието върху спортната игра, в която има резултат и един победител, но въпреки конфликтността на терена се запазва спортсменският дух у състезателите.

"Необходимо е обаче да се признае, че състезанието по волейбол представлява само част от по-голяма вселена, където индивидуалните интереси са в спор, но човешките взаимоотношения са запазени. – посочва президентът на FIVB. - Гледането отвъд фактите ни дава възможност да разберем чрез волейболно състезание, че да бъдеш противник не е синоним на това да си враг. Спортистите могат да претърпят поражение и с последния съдийски сигнал да поздравят опонентите си. Нещо повече, те съжителстват с онези, които са ги победили на масата за вечеря, в същия хотел и в бъдещи състезания. Победените състезатели не таят горчивина, омраза или негодувание. Те се връщат към тренировките, инвестират в по-добра подготовка и се връщат отново към състезанието. Във волейбола няма място за кавги, насилие и конфликти. Няма физически контакт, а големите съперничества се решават на корта. Печеленето и загубата са присъщи части на играта, но признаването на резултата е също толкова важно", коментира ръководителят на FIVB.

В края на своята реч д-р Граса очерта и най-ценния урок на волейболната игра.

"В свят, който често е помрачен от разделения и конфликти, трябва да се вгледаме в примера, даден от волейбола, и да помним, че дори и в лицето на трудностите е възможно да намерим пътя на сътрудничеството и разбирателството. Може би, възприемайки този урок, можем да изградим по-устойчив и мирен свят за всички", завърши д-р Ари Граса.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш шотландски национал: Илия Груев трябва да говори с мениджъра на Лийдс
Бивш шотландски национал: Илия Груев трябва да говори с мениджъра на Лийдс
Три екипа огнеборци гасят пожар край Пловдив
Три екипа огнеборци гасят пожар край Пловдив