НОВИНИ

Президентът на Киргизстан подаде оставка

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:27, 15.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Президентът на Киргизстан подаде оставка на фона на масовите протести след оспорваните избори на 4 октомври. В публикувано обръщение Сооронбай Жеенбеков пояснява, че иска да избегне ескалацията на напрежението и проливането на кръв. Преди това той назначи за премиер освободения от затвора бивш депутат Садир Жапаров. Жеенбеков е третият държавен глава на Киргизстан, свален от протести, за последните 15 години.

До днес Сооронбай Жеенбеков отказваше да подаде оставка, докато протестиращи се канеха да тръгнат към охраняваната от войска резиденция. Президентът смяташе да подаде оставка след провеждането на нови избори и възстановяване на реда в страната, но беше принуден да размисли и обясни мотивите си така:

"Не съм се вкопчил във властта. Не искам да остана в историята на Киргизстан като президент, пролял кръв и стрелял в собствените си граждани."

Жеенбеков предупреди за опасност от сблъсък между демонстрантите и силите на реда и употреба на оръжие. И призова всички да не се поддават на провокации.

След десет дни на бурни протести, с нахлуване в парламента, завземане на институции и множество оставки, обстановката е взривоопасна. В столицата Бишкек се събират привърженици на новия премиер.

Пълномощията на президента трябваше да поеме председателят на парламента, но той също се оттегли. Така начело на държавата, временно се озова новият премиер.

Не е ясно кой в крайна сметка ще поеме контрол над бившата съветска република, която запази тесни връзки с Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно топло в Сибир и Близкия изток
Необичайно топло в Сибир и Близкия изток
13 обвинени за разпространение на наркотици се признаха за виновни и получиха присъди
13 обвинени за разпространение на наркотици се признаха за виновни и получиха присъди