НОВИНИ

Прокуратурата възложи проверка на ДАНС: Придобивали ли са имоти у нас руснаци, подлежащи на санкции?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 06.01.2023
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди извършването на проверка за евентуално извършено престъпление от общ характер.

Ще се проверява разпространената в множество различни български медии информация, че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната, че юридически лица, спрямо които също са наложени санкции, също са придобили недвижима собственост, както и във връзка с публикации за наличието на неформални паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на Република България.

Проверката е възложена на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

СГП информира, че продължава и проверката за евентуални извършени престъпления против републиката при осъществяване на дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение "Шипка".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха изцяло водоподаването в Пловдив след голямата авария
Възстановиха изцяло водоподаването в Пловдив след голямата авария
Загуби за лидерите в Евролигата по баскетбол
Загуби за лидерите в Евролигата по баскетбол