НОВИНИ

Промени в групата на националния отбор по баскетбол преди старта на лагера в Правец

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:12, 28.06.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Групата на българския национален отбор по баскетбол за мъже претърпя някои промени преди старта на подготовката на тима за предстоящите мачове от предварителните квалификации за Евробаскет 2025 и предквалификационния турнир за ЛОИ Париж 2024.

Лагерът на "лъвовете" започва на 1 юли в Правец, а сред новите имена в списъка личат двама дебютанти - роденият през 2001 г. Александър Стоименов, който изигра силен сезон в Словения, и една година по-големият от него Борислав Младенов, който през миналия сезон носи екипа на Виртус Имола.

Сред повиканите е и Николай Стоянов, като те тримата ще заменят в групата Симеон Лепичев, Георги Боянов и Димитър Димитров, които бяха в първоначалния списък на селекционера Росен Барчовски, който бе публикуван в началото на месеца.

Трикольорите се очаква да се съберат за първи път тази събота (1 юли), а на по-късен етап (6 юли) към групата ще се присъединят Борислав Младенов и натурализираният американец Коуди Милър Макинтайър.

След средата на месеца в лагера на българския тим ще се включат още Константин Костадинов, който преди това ще бъде част от селекцията до 20 години, както и вторият натурализиран американец Брендън Йънг, който през миналия сезон бе част от БК ЦСКА в НБЛ.

За момента остава неясно дали голямата ни баскетболна звезда Александър Везенков ще има възможност да помогне на националния отбор през това лято, като по думи на селекционера Росен Барчовски това зависи от решението му дали ще заиграе в НБА от следващия сезон.

Припомняме ви, че България ще изиграе общо три контроли в рамките на своята подготовка - срещу Румъния на 10 юли в Ботевград и срещу Люксембург като гост на 12 и 13 юли.

Официалните срещи пък стартират с предварителните квалификации за Евробаскет 2025 (19 юли - 2 август), където "лъвовете" са в една група с Австрия и Норвегия.

В периода 12-20 август пък предстои и предквалификационния олимпийски турнир в Истанбул, където нашите момчета се паднаха в група "С" заедно с домакина Турция, Украйна и Исландия.

Ето я и групата, на която ще разчита Росен Барчовски за мачовете през лятото:

Емил Стоилов

Николай Стоянов

Андрей Иванов

Алекс Симеонов

Константин Костадинов

Мартин Йорданов

Иван Алипиев

Васил Бачев

Павлин Иванов

Коди Милър

Деян Карамфилов

Лъчезар Димитров

Александър Стоименов

Брандън Йънг

Борислав Младенов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се природният газ да поевтинее с около 8% през юли
Очаква се природният газ да поевтинее с около 8% през юли
Ясен Тодоров остава на поста зам.-директор на националното следствие
Ясен Тодоров остава на поста зам.-директор на националното следствие