НОВИНИ

Протестите в Израел не стихват

протестите израел стихват
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:49, 29.04.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

В центъра на Тел Авив се проведе поредният протест срещу плановете на израелското правителство за съдебна реформа, докато разногласията продължават броени дни преди депутатите да се върнат в парламента, предаде АФП.

Противниците на законодателството продължават да демонстрират в търговския център и в цялата страна от януари насам, въпреки че министър-председателят Бенямин Нетаняху замрази спорната програма за реформи преди месец.

"Историята е вперила поглед във вас", гласеше плакат, издигнат на митинга в Тел Авив, където демонстрантите запалиха сигнални ракети и развяха национални знамена в последната проява на политическо недоволство.

Израелското общество е силно разединено по отношение на амбициозното законодателство, което цели да отслаби Върховния съд и да предостави на политиците по-голямо влияние върху избора на съдии.

Дясната администрация на Нетаняху твърди, че предложенията са необходими, за да се възстанови балансът между съдебната власт и избраните служители, докато противниците им твърдят, че те представляват заплаха за демокрацията.

Израелците се събраха на фона на междупартийните преговори, организирани от президента Исаак Херцог този месец, които се опитваха да постигнат компромис по пакета от реформи.

Преговорите започнаха, след като на 27 март Нетаняху обяви спиране на законодателния процес "в желанието си да предотврати разцепление в нацията" в условията на масови протести и обща стачка.

Опозицията обаче остана скептична към намеренията на премиера и компромис не беше постигнат.

След като в понеделник парламентът трябва да проведе откриваща сесия след ваканция, както поддръжниците на реформата, така и нейните противници се стремят да продължат да оказват натиск върху политиците.

Архитектът на реформата, министърът на правосъдието Ярив Левин, се обърна към хиляди поддръжници, които се събраха в Йерусалим в четвъртък.

На протеста в подкрепа на реформата присъстваше и крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич, който обеща, че правителството няма да се "откаже" от пакета.

Министрите от кабинета са част от коалиция от десни, крайнодесни и ултраортодоксални еврейски партии, която встъпи в длъжност в края на декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балтазар: Искахме да донесем радост на феновете, Левски ни победи със странен гол
Балтазар: Искахме да донесем радост на феновете, Левски ни победи със странен гол
Баскетболистите ни ще играят мачовете си от предварителните олимпийски квалификации в Турция
Баскетболистите ни ще играят мачовете си от предварителните олимпийски квалификации в Турция