НОВИНИ

Путин и Макрон обсъдиха по телефона Украйна и руските "гаранции за сигурност"

путин русия отстъпи оръжия сащ появят украйна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:31, 31.01.2022
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха в понеделник напрежението в Украйна и опасенията за сигурността в Европа по време на телефонен разговор, съобщи Кремъл.

„Лидерите изразиха своите гледни точки относно ситуацията по отношение на Украйна, както и въпроси, свързани с предоставянето на Русия на дългосрочни и правно обвързващи гаранции за сигурност“, се казва в изявление на Кремъл.

Разговорът е последният от поредицата дипломатически дискусии между висши служители от Москва, ЕС и Вашингтон относно конфликта в Украйна и разногласията между Русия и Запада относно опасенията за сигурността в Европа.

Опасенията от предстоящо руско нахлуване в Украйна нараснаха през последните дни, въпреки опроверженията от Москва и призивите на украинския президент Владимир Зеленски да не се всява "паника" заради осезаемото натрупване на руски войски на границата.

Телефонното позвъняване в понеделник е вследствие на разговорите, които Макрон проведе наскоро с руските и украинските си колеги, и идва като част от усилията за деескалация на напрежението, поясняват от офиса на френския президент.

Бе добавено, че по време на разговора Путин и Макрон са приветствали „положителния напредък“ след разговорите между руски, френски, германски и украински представители и са подкрепили по-нататъшен диалог за прилагане на споразуменията за прекратяване на огъня в Украйна, сключени през 2015 г.

Кремъл добави, че Путин и Макрон са обсъдили възможността за лична среща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 151 са новите случаи на коронавирус за денонощието
10 151 са новите случаи на коронавирус за денонощието
Черноморец победи Балкан и го измести от второто място в НБЛ
Черноморец победи Балкан и го измести от второто място в НБЛ