НОВИНИ

Реал (Мадрид) е кралят на Европа за 14 път

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:43, 29.05.2022
9674
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
реал мадрид кралят европа път
Снимка: Туитър
Слушай новината

Отборът на Реал (Мадрид) триумфира за 14-и път в Шампионската лига след успех на финала в Париж с минималното 1:0 срещу състава на Ливърпул.

В големия герой за "Белия балет" се превърна Винисиус Жуниор, който реализира единственото попадение за своя тим в 59-ата минута.

Двубоят на "Стад дьо Франс" ще се запомни с това че започна с повече от половин час закъснение заради проблеми с организацията, които попречиха на сериозна част от феновете на Ливърпул да влязат на стадиона.

Иначе футболистите на Юрген Клоп стартираха по-активно срещата и можеха да поведат още в 16-ата минута, когато Трент Алекзандър-Арнолд комбинира с Мохамед Салах, но изстрелът на египтянинa отблизо бе отразен от Тибо Куртоа.

Четири минути по-късно белгийският страж отново се отчете с важна намеса, отклонявайки изстрел на Садио Мане в гредата.

Въпреки превъзходството на "червените" в края на първата част отборът на Реал (Мадрид) беше този, който прати топката във вратата на съперника чрез Карим Бензема. За съжаление на зрителите на „Белия балет“ обаче попадението не бе зачетено заради засада, като ситуацията бе обстойно преразгледана с ВАР.

Второто полувреме започна равностойно, като Ливърпул продължаваше да бъде отбора, който владее повече топката, но Реал търпеливо очакваше своя момент.

Така се стигна до 59-ата минута, когато Федерико Валверде проби отдясно и пусна успоредно подаване към наказателното поле, където намери непокрития Винисиус Жуниор, а бразилецът не остави шансове на Алисон с удар от близко, реализирайки за 1:0.

Играчите на Ливърпул очаквано се втурнаха в търсене на изравнителния гол, като на два път Мохамед Салах беше много близо до това да се разпише, но и в двата случая последното препятствие пред гола се оказваше Тибо Куртоа.

Именно отличните намеси на белгиеца помогнаха на "Белия балет" да запази аванса и да триумфира за 14-и път с "Ушатата".

За техния треньор Карло Анчелоти пък това беше четвърти успех в турнира и втори като наставник на Реал след сезон 2013/14. По този начин италианецът се превърна еднолично в най-успешния треньор в историята на Шампионската лига, изпреварвайки Боб Пейсли и Зинедин Зидан, които имат по три трофея.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за валежи в Западна и Северна България днес
Жълт код за валежи в Западна и Северна България днес
Филмът "Триъгълник на тъгата" спечели голямата награда "Златна палма" на фестивала в Кан
Филмът "Триъгълник на тъгата" спечели голямата награда "Златна палма" на фестивала в Кан