НОВИНИ

Реколтата в Румъния е застрашена заради суша: Ще поскъпнат ли храните?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:17, 29.07.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

В Румъния към поскъпването на горивата и липсата на внос на украинско зърно, се очертава оскъпяване на храните и поради още една причина - продължителната и тежка суша. Прогнозите на експертите са, че заради слабата реколта ще се повишат цените на хляба, млечните и месните продукти. Държавата и собствениците на земеделски земи и ферми търсят варианти да се справят с проблема и да помогнат на румънците в предстоящите зимни месеци.

Около 100 хиляди хектара царевица в Румъния са напълно негодни за употреба и причина за това е сушата. През пролетта Михай Бакрау е засадил повече от 150 хектара в окръг Илфов, около столицата Букурещ, казва, че над 60% от реколтата е брак.

"Погледнете - няма шанс тази нива царевица да даде хубав добив. Кочанът е изсъхнал, зърната са празни. Да излезе - два тона, тон и половина от хектар. И при това този, който ви показах е добре, има още по-зле. Просто няма какво да се събере", тревожи се той.

Прогнозите му са, че добивът от хектар ще е 4 пъти по-нисък, отколкото в нормална година. А това неизбежно ще увеличи цената на царевицата многократно.

"Тази година - по данни на министерството на земеделието, са засети около 2 милиона и 600 хиляди хектара царевица. Според последната информация голяма част от посевите са 100 % изсъхнали, т.е. царевица няма. Тон и половина - два от хектар не е нищо", казва Николае Ситару, директор на Асоциацията на производителите на царевица.

В момента килограм жито в Румъния струва около 1.60 леи или 64 ст - два пъти по-скъпо от преди година. Това автоматично означава и по-скъп хляб.

Едно от решенията, според експертите в Румъния, е внос от Украйна в случай на възобновяването на износа на украинско жито. Това гарантира не само хлебопроизводството, но и качествената работа на фермите на животни, които използват зърното за храна. Към момента килограм свинско, купен директно от ферма, струва 8 леи или малко над 3 лв. Това обаче ще се промени, казват фермерите, като очакванията им са за скок от поне 20%, а сушата принуждава хората да търсят алтернативни решения - кмет на село в района на Галац е решил да раздаде реколтата от царевица, макар и слаба, на местните ферми на животни.

"Взех решение да раздам царевицата на местните фермери. Жалко ще е всичко да загине на полето. Решението ще помогне на няколко животински ферми да оцелеят... може би", надява се Дан Тение, кмет на Корд.

Кметът изчислява, че само в това село, сушата е нанесла щети за близо 600 000 леи или 240 000 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват чадърите и шезлонгите от безстопанствен плаж в Несебър, поставени от хотелиер
Премахват чадърите и шезлонгите от безстопанствен плаж в Несебър, поставени от хотелиер
Георги Русев донесе победата на ЦСКА 1948 над Хебър Пазарджик
Георги Русев донесе победата на ЦСКА 1948 над Хебър Пазарджик