НОВИНИ

Затварят временно ТЕЦ "Брикел", ръководството му ще съди Сандов

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 29.07.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

ТЕЦ "Брикел" ще бъде временно затворен докато не влезе в екологичните норми, обясни в "Денят започва" вицепремиерът и екоминистър в оставка Борислав Сандов. А от "Брикел" завеждат дело за клевета срещу министъра в оставка.

Министърът на околната среда в оставка и днес повтори пред БНТ, че затварят ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания. Тази сутрин в ТЕЦ- а са получили протокола от проверката на премиера и министъра на околната среда. Няколко часа по-късно РИОСВ Стара Загора спряха административно предприятието. Централата ще бъде изведена в покой поетапно до две седмици.

"Само през основния комин, в който има сероочистващата инсталация, само от там трябва да излизат емисии. Включително не трябва да излизат постоянно емисии през т.нар. байпасен комин, който е само за аварийни ситуации, но който всъщност аз получавам всеки ден снимки от началото на мандата - всеки ден този високия комин, който е байпасен, който е без сероочистваща инсталация, пуши", заяви Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда и водите.

"Аз никъде не видях такива грандиозни нарушения в един 30-листов протокол. Тези грандиозни стойности на превишение, които бяха цитирани и от премиера, и от господин Сандов, тука вътре ги няма", казва Янилин Павлов - изпълнителен директор на Брикел.

От "Брикел" завеждат дело за клевета.

"Ние правим всичко възможно този прах да го ограничим в момента. Горим много лоши въглища, подсушаваме ги много и те се запрашават. Системата за обезпрашаване не може да улови този прах, ние сега сме заявили за по-големи вентилатори", допълва Янилин Павлов - изпълнителен директор на "Брикел".

"То това предприятие е странно, че въобще работи тази година, защото през миналата година, когато то е работило, то е работило над нормата на серни диоксиди, което е в нарушение", каза още Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите.

"От тук насетне явно само със съда трябва да се комуникира със Сандов и с всички останали институции под негов натиск. Има конкретна, целенасочена ПР-акция. Идват избори, да не се правим всички, че не знаем за какво става на въпрос", изтъкна изпълнителният директор на Брикел.

Служителите на "Брикел" са притеснени.

"Виж колко народ оставаме без работа, какво правим тогава", тревожи се Пламен Бонев, служител на "Брикел".

Според екоминистъра хората в Гълъбово няма да останат без парно и топла вода, ако се осигури пара от частен ТЕЦ в съседство.

репортери: Милена Кирова, Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият халф на Лудогорец: Дойдох в отбора, за да играя в Шампионската лига
Новият халф на Лудогорец: Дойдох в отбора, за да играя в Шампионската лига
Борецът Даниел Александров прекрати състезателната си кариера
Борецът Даниел Александров прекрати състезателната си кариера