НОВИНИ

Рилски спортист с безпроблемно начало на сезона в НБЛ

Самоковци не се затрудниха срещу оределия състав на Спартак Плевен

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:50, 05.10.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Рилски спортист с безпроблемно начало на сезона в НБЛ
Снимка: НБЛ
Слушай новината

Рилски спортист стартира на висота новия сезон в НБЛ. Актуалните шампиони не трепнаха срещу Спартак Плевен след 99:81 в среща от откриващия кръг, изиграна в "Арена Самоков". Рилецо диктуваше събитията на паркета и нито за момент не допусна колебания срещу обезкървения състав, воден от Любомир Минчев.

Това помогна на участника във ФИБА Къп да зарадва своя старши треньор Любомир Киров, който днес празнува рожден ден, както и генералния мениджър на клуба Бранко Миркович, който може да се похвали със същия празник. Извън редиците на спартаклии липсваха две от основните им фигури – капитанът Крис Минков и Виктор Гергов, тъй като са болни.

Присъствието на Юре Планинич, Христо Бъчков и Алън Арнет, както и много по-солидното лице в дефанзивнен план, бяха достатъчни аргументи за домакините да диктуват събитията на паркета в откриващите минути. Горещата ръка на Георги Цеков бе единственият светъл лъч за гостите, но не срещна достатъчна подкрепа в офанзивен план. Това предостави възможността на Чавдар Костов и Джордан Сешан да изведат отбора от Самоков с 12 точки в края на встъпителния период.

Разнообразието в нападение, дело на-вече на солидното представяне в транзиция, направи така, че Лакунси Ридоу, Костов и Планинич да внесат допълнително спокойствие на действащите шампиони. Крис Кийлинг се опита да вдъхнови частично „синьо-белите“, но Александър Янев и Бъчков се погрижиха самоковският тим да се оттегли при 55:35 в съблекалнята.

Тъмните облаци продължиха да се сгъстяват върху гостите през третата част, тъй като участникът във ФИБА Къп си улесни задачата с нови бързи атаки, завършени от Алекс Симеонов, Планинич и Арнет. Проблясъците на Трей Хоулел и Бред Рийд не промениха тежката ситуация за спартаклии, а Рилецо си извоюва 21-точков актив след 30 минути игрово време. По този начин заключителната четвърт се оказа протоколна и двата отбора просто доиграха мача.

Джордан Сешън поведе листата на реализатори за Рилски 16 точки, допълнени от 5 борби. Юре Планинич го последва с 15 и 7 овладени под двата ринга топки, Александър Янев, Алън Арнет и Христо Бъчков (6 овлдени под двата коша топки) се разписаха с по 11 точки. Лакуинси Ридуо и Чавдар Костов отбелязаха по 10, като първият финишира с още 6 асистенции и 5 откраднати топки.

Амад Ранд отвърна за Спартак с 19 точки. Трей Хоулел приключи с 15 и 6 асистенции, Георги Цеков, Бред Рийд и Крис Кийлинг имат по 12 точки.

На 12 октомври (събота) Рилски ще има визита на Миньор 2015, докато Спартак ще почива в следващия кръг. Три дни по-рано самоковският тим ще гостува на АЛБА Фехервар в първи мач от втората по сила надпревара, организирана от ФИБА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха Джейхан Ибрямов за търговия с влияние
Обвиниха Джейхан Ибрямов за търговия с влияние
Монтана е на финал на турнира "Борис Гюдеров", ще спори с ЦСКА за купата
Монтана е на финал на турнира "Борис Гюдеров", ще спори с ЦСКА за купата