НОВИНИ

Румен Радев в Дубай: България подкрепя приемането на обща декларация за ядрената енергетика

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:34, 02.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Над 20 държави от четири континента, сред които и България, приеха декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Инициативата за приемане на документа е на САЩ и е в рамките на Световната конференция за климата в Дубай. В дискусията участва президентът Румен Радев.

В Дубай президентът Румен Радев участва в дискусия на най-високо равнище, на която официално беше представена Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Амбицията е до 2050 г. ядрените мощности в световен мащаб да се увеличат три пъти.

В изказването си президентът Румен Радев подчерта, че България силно подкрепя приемането на обща декларация за ядрената енергетика:

"Днес сме свидетели на историческо събитие. Обединяваме усилията си в противопоставяне на предразсъдъците към ядрената енергетика."

Румен Радев отбеляза, че увеличаването на капацитета на възобновяеми енергийни източници е ограничено. И в следващите десетилетия нуждата от електроенергия не може да бъде покрито по този начин. Решението вижда в ядрената енергетика. Каза, че разбира опасенията на някои правителства в това отношение, но подчерта:

"Като президент на страна с половин вековен опит в безопасна и ефективна експлоатация на ядрени мощности, мога твърдо да заявя, че ядрената енергия е безопасна и няма място за страх и опасения. Ние можем да постигнем нашите климатични цели само като се изправим лице в лице с реалността, само като обединим усилията си като днес в прилагането на изпълними, мъдри и евтини решения за нашето бъдеще."

Снимки: БТА

Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери напомни, че вредните емисии трябва да се спрат, за да се ограничи и глобалното затопляне. А това изисква инвестиции и бързи действия:

"Светът не може да постигне целта за въглеродна неутралност до 2050 година без ядрена енергетика. Така, както това не може да се случи без възобновяемите енергийни източници и без инвестиции в технологии за съхранение на въглеродни емисии. Това е научната реалност. И в нея не са замесени политици и идеологии. Става въпрос за математика, физика, и малко химия и биология."

Държавите, приели декларацията, се ангажират да предприемат действия на национално ниво, че атомните електроцентрали ще се използват в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост и сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки от хора, автомобили и автобуси на ГКПП "Калотина"
Опашки от хора, автомобили и автобуси на ГКПП "Калотина"
МВнР отвори вратите си за студенти от цялата страна (СНИМКИ)
МВнР отвори вратите си за студенти от цялата страна (СНИМКИ)