НОВИНИ

Русия спира доставките на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително и България

Александър Марков
от Александър Марков
12:07, 15.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Русия спира доставките на резервни части за руска и съветска военна техника за неприятелски държави, включително и България. Москва отнема и лицензите за ремонт на такава техника, заяви ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев. Мярката е в отговор на предаването на такава техника към Украйна. Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че са единични случаите, в които български военни предприятия работят по такива лицензи.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че случаите, в които нашите предприятия работят по руски лицензи, те търсят алтернативи.

"Има единични случаи, в които наши предприятия работят по такива лицензии. Единични са, това го подчертавам. Русия има много по-големи претенции, те не са признати от българската държава и няма да бъдат признати от българската държава. В тези единични случаи нашите предприятия търсят алтернативни източници на ноу-хау и на съответни технологии", каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Отнемането на лицензите и спирането на трансфера на резервни части засяга авиоремонтни предприятия, намиращи се в т.н. "неприятелски" за Русия държави. През месец юли миналата година Москва отне лиценза на два български и един чешки авиоремонтен завод - "Терем-Летец" и "Авионамс". По отношение ситуацията в Черно море Тагарев посочи, че дотук се е стигнало след агресивната политика на Русия и войната срещу Украйна.

"Русия преследва своите интереси с всички средства, включително с използване на кораби от ВМС, за да предотврати например износа на зърно. Това мисля, че е водещото й съображение и за да обявява за зона за учение част от нашата изключителна икономическа зона, и за случая, който беше от вчера сутринта с кораба, плаващ под флаг на Палау", каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

По думите му, вече е потвърдена версията за налични предупредителни изстрели и бординг на кораба.

"До момента не знаем дали има протести, според действащите правила за използване на морското пространство. Би трябвало да има, първо, протест от собственика на кораба, държавата, под чийто флаг плава този кораб. До момента нямаме такава информация", каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Тагарев напомни, че случаят с кораба под флага на Палау е извън нашите териториални води:

"Корабът вчера следобед мисля, че премина през нашите води и вече достигна назначението си."

След стрелбата по търговски кораб в Черно море: Има ли рискове за сигурността в региона?

На въпрос има ли опасност за българските Черноморски води Тагарев отговори:

"Опасност, не бих казал. Има рискове, които ние постоянно анализираме, наблюдаваме ситуацията, обсъждаме различни възможности за действие, ако нещо такова се случи в наши води."

На 13 август корабът "Шукру Окан" бе спрян принудително за проверка от руски кораби след предупредителни изстрели. Корабът е плавал към пристанище Измаил. На 10 август Руската федерация съобщи, че продължава от 7 до 19 август нотификацията за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военния учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата група български състезатели замина за световното първенство по спортна стрелба в Баку
Първата група български състезатели замина за световното първенство по спортна стрелба в Баку
Карина Константинова остава в Исландия, но ще играе за шампиона на страната Валур
Карина Константинова остава в Исландия, но ще играе за шампиона на страната Валур