НОВИНИ

Шефът на "Военно разузнаване" обвини Атанас Атанасов в опит за вербуване

Атанасов отговори, че директорът на СВР лично давал инструкции как да се спре реформата в службите

Атанас Атанасов - военно разузнаване
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 26.06.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на военното разузнаване Венелин Венев обяви от парламентарната трибуна, че е имало опит за вербуване на двама негови служители.

Това се е случило през 2023 година в заведение до Министерския съвет от тогавашния съветник на премиера Денков - Веселин Марков. А настояването идвало от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

"Марков разясни, че ще се изисква съдействие при назначаване на наши хора в СВР, предоставяне на изпреварващи данни по искани теми, както и споделяне на определни позиции под формата на опорни точки. Българското военно разузнаване ще пише опорни точки за г-н Атанасов", обясни бригаден генерал Венелин Венев, директор на служба "Военно разузнаване".

От военното разузнаване са сезирали прокуратурата и ДАНС по случая, но не е образувано досъдебно производство. Венев изчете част от рапортите, които са дали служителите. На тях са обещавани повишения, ако издават предварително информация.

Атанасов видя активно политическо мероприятие за дискредитирането му и прочете от трибуната есемес, според който Венев е дал инструкции на петима служители как да бъде спряна реформата в службите.

"В есемеса става ясно, че всичко това е организирано с цел да бъде спрян този, който иска да реформира службите. Ето за това става дума - за тежка злоупотреба с власт, тия двамата, просто трябваше много отдавна да си отидат и да не заемат тези позиции", каза Атанасов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА победи Крумовград в контрола в Банско
ЦСКА победи Крумовград в контрола в Банско
Фил Фодън напусна лагера на Англия
Фил Фодън напусна лагера на Англия