НОВИНИ

Шофьорът на катастрофиралия бус с мигранти е без книжка, установиха разследващите

прокуратурата образувала досъдебно производство катастрофата мигранти
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 22.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Полицай е тежко ранен след катастрофа с бус с мигранти. Инцидентът е станал в района на "Цариградско шосе" под детелината за Казичене в посока София.

Около 6.50 ч. тази сутрин в дежурната част на СДВР е получен сигнал за пътно произшествие със служебен автомобил. За съжаление, водачът е пострадал тежко. Преследван е микробус, който не се е подчинил на подадения сигнал за спиране при тунел "Траянови врата". В следствие на преследването е ударен полицейски бус, който е чакал встрани да се включи в преследването, казаха разследващите.

От там допълниха, че служителите са били обезпечени с необходимите средства, но не са имали лента за спиране. Не са препречили пътното движение и са били на безопасно място, спрели са, за да се включат в преследването.

Полицай е тежко ранен след катастрофа с лек автомобил с мигранти край София

"Образувано е досъдебно производство в СГП за тежко умишлено ПТП, както и за каналджийство. Делото ще бъде под надзора на градската прокуратура и е възложено на НСлС", каза Илиана Кирилова - градски прокурор на София.

Разпитват се мигрантите и лицата, настанени в болница с преводач, добави Кирилова и уточни, че бежанците са 12.

"Полицаите, които са били в буса, който е ударен, са били трима. Двамата са били извън него, а сериозно е пострадал един, който е бил вътре на мястото на водача. От мигрантите има четирима пострадали, които са в болница. По първоначална информация, бусът с мигрантите се е движил по АМ "Тракия" с доста висока скорост, не е изпълнявал полицейски разпореждания за спиране, бил е преследван от патрулни автомобили до самия инцидент. Вероятно с много висока скорост излиза от магистралата, за да се качи по Околовръстния път и на изхода от локалното платно удря полицейския бус", поясни Иво Илиев - зам. градски прокурор.

Илиев допълни, че е имало подозрения за въпросния бус, полицаите са опитали да му подадат сигнал и да го спрат, но той не се е подчинил, което е довело до преследването.

Шофьорът се казва Найден и има богато криминално досие, коментира Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

По информация на "По света и у нас", Найден е бил и без шофьорска книжка. По предварителни данни е ударил полицейския автомобил с над 100 км/ч.

Раненият полицай е откаран в болница "Св. Анна". Той е на 51 години, в безсъзнание, с множество наранявания.

ВСИЧКО ЗА ПОРЕДНАТА КАТАСТРОФА С МИГРАНТИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Мигрантите са сирийци. Ранени са трима души - мъже между 20 и 30 години. Един от тях е с травма на главата, и е в шок. Те също са откарани в болница "Света Анна". Там е бил закаран и шофьорът на микробуса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът и трима мигранти от катастрофата край Казичене са настанени в болница "Св. Анна"
Шофьорът и трима мигранти от катастрофата край Казичене са настанени в болница "Св. Анна"
Байдън помилва две пуйки по случай Деня на благодарността (СНИМКИ)
Байдън помилва две пуйки по случай Деня на благодарността (СНИМКИ)