НОВИНИ

Силата на предизвикателството да бъдеш военен лекар

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 06.05.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Да бъдеш военен лекар не е просто да съчетаеш две професии, а да имаш две отговорности. В единия случай имаш дълг към обществото, а в другия дълг към родината. Това е първият урок, който младите курсанти специалност "Военен лекар" във Висшето военноморско училище във Варна научават.

Станимир Златев, II курс специалност "Военен лекар": Това е едно предизвикателство, което искам да поема.

Васил Консулов, I курс специалност "Военен лекар": Самата специалност ме привлече, защото носи нещо нещо различно в себе си и изгражда характера по съвсем различен начин.

Курсант Боян Златанов, II курс специалност "Военен лекар": Медицината на постоянство, а военното дело учи на дисциплина.

Намираме бъдещите военни лекари в стаята за самоподготовка във Военноморското училище.

Антония Гамишева, III курс специалност "Военен лекар": Обучението по време на изолация не е лесно, но за сметка на това разполагаме с всичко необходимо като учебници, материали, консултанти. Асистентите в Медицинския университет са на наше разположение и ни съдействат по всякакъв възможен начин дори с извънредни часове ако има нужда.

Антония Пушкарова, I курс специалност "Военен лекар":
Преподавателите в Медицинския университет се отнасят с голямо разбиране към това, че ние имаме и допълнителни задължения и ни предоставят всичко необходимо.

Ежедневието на курсантите има строг график. Денят им започва в 5 ч сутринта и съчетава военна подготовка и лекции по медицина. А тези дни имат и репетиции за Деня на храбростта.

Васил Консулов, I курс специалност "Военен лекар": На какво ме учи? Безспорно на дисциплинираност, на организация на времето, което е изключително важно за това да си добър специалист, в която и да е област в лекарската професия, а тя и без това е изключително натоварена.

Антония Гамишева, III курс специалност "Военен лекар": Във Военноморско училище се научих на изключително голяма дисциплина, да поемам отговорности. Знаех, че освен да изуча медицината ще имам възможност да се сблъскам с множество трудности, които ще калят и изградят моя характер.

А дните на изолация приемат като изпитание, от което трябва да си извлекат поуки.

Боян Златанов, II курс специалност "Военен лекар": Като хора никога не траябва да свикваме с дадеността, че живота е лек и спокоен и че винаги трябва да сме готови за рязка промяна.

Васил Консулов, I курс специалност "Военен лекар": Това е още един период, през който съм изолиран от външния свят и единствените ми контакти са тук във Военноморско училище, но отношенията ми със останалите ми колеги са близки и това ни помага да се справяме със ситуацията.

И въпреки че са едва в началото на своя професионален път курсантите са наясно, че нищо няма да получат даром и по-често ще дават, отколкото ще получават.

Веселин Николов, III курс специалност "Военен лекар": Примирил съм се с това, че свободното ми време и времето със семейството ще бъде евентуално ограничено.

Боян Златанов, II курс специалност "Военен лекар": Лекарите, дали военни или цивилни, имат една и съща отговорност към здравето на обществото. Разликата е в спецификата, че ние вършим нашата работа не само в България, но и зад граница за да помагаме на българските военнослужещи.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път в историята домакин на Гергьовденския парад беше Велико Търново
За първи път в историята домакин на Гергьовденския парад беше Велико Търново
Премиерът Борисов: Храбри са всички, които работят на първа линия
Премиерът Борисов: Храбри са всички, които работят на първа линия