НОВИНИ

Срещата на Г-20: Русия се противопостави на декларация, осъждаща войната в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:39, 15.11.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Страните от Г-20 търсят подходяща формулировка, с която да се противопоставят на войната срещу Украйна. И в крайна сметка стигнаха до текста, че "повечето страни" от организацията осъждат войната. Тази формулировка всъщност отразява съпротивата на Русия, която е част от Г-20, срещу включването в заключителния документ, каквото и да е послание срещу войната.

"Повечето страни" от Г-20 осъждат войната в Украйна се казва в проекта за заключителна декларация от срещата на върха в Индонезия. Формулировката отразява силната съпротива на Русия срещу включването в текста на всякакво осъждане на действията ѝ в Украйна.

Украинският президент Зеленски призова лидерите да приемат формула от 10 точки за справедлив край на войната на основата на Хартата на ООН и международното право. ООН съобщи, че засега няма какво да съобщи по въпроса за евентуалното продължаване на споразумението за деблокиране на украинския зърнен износ през Черно море, което изтича на 19 ноември.

Руският външен министър Сергей Лавров напусна Бали, както беше предвидено. Утре Русия ще бъде представена от министъра на финансите Антон Силуанов.

Окончателният текст на заключителна декларация от срещата на Г-20 ще стане известен в сряда. Темата за войната в Украйна доминира на форума, въпреки призивите на индонезийските домакини към единство и фокусиране на усилията върху решаване на глобалните проблеми като инфлацията, продоволствената и енергийната сигурност.

"Сутринта на Г-20 имаше международно осъждане на руската война в Украйна. Пред руския външен министър, който седеше там, подчертахме незаконното и варварско естество на войната на Русия и унищожителния ѝ ефект върху хората по света с поскъпването на храните и енергията", заяви британският премиер Риши Сунак.

Във видеопослание украинският лидер се обърна към форума като Г-19, очевидно за сметка на Русия. Споразумението за износ на украинско зърно през Черно море трябва да бъде продължено за неопределено време, независимо дали войната ще свърши, каза Зеленски и предложи то да обхване и други пристанища в Николаевска област.

Украинският президент обвини Русия, че се опитва да превърне студа в оръжие срещу милиони хора като разрушава енергийната инфраструктура на страната му и подкрепи въвеждането на ценови таван за руския енергиен износ. Володимир Зеленски заяви, че Киев няма да спре контранастъплението си, което доведе и до превземането на ключовия град Херсон.

"Няма да позволим на Русия да укрепи силите си и да започне нова серия на терор и глобална дестабилизация. Убеден съм, че сега е времето когато руската разрушителна война може и трябва да бъде спряна", заяви Зеленски.

Руският външен министър, който представлява отсъстващия президент Путин, заяви, че Западът се опитва да "политизира" заключителната декларация като иска да включи формулировка за осъждане инвазията в Украйна от името на всички участници.

"Да, в Украйна се води хибридна война, която Западът започна и подготвяше дълги години", заяви Сергей Лавров.

Лавров обвини Зеленски, че категорично отказва преговори с Русия, поставя очевидно нереалистични условия и не се вслушва в съветите на Запада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстич: Не искам отпускане след двете победи в Лигата на нациите
Младен Кръстич: Не искам отпускане след двете победи в Лигата на нациите
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Хелзинки
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Хелзинки