НОВИНИ

Стойо Чолаков към младите баскетболисти: Да уважават противниците и да вярват, че мечтите се сбъдват

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 15.08.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на националния ни отбор за юноши до 16 години Стойо Чолаков е уверен, че момчетата, спечелили промоция в елита това лято, могат да повторят успеха си и догодина при 18-годишните. Почти целият състав на отбора ни бе от баскетболисти родени 2007 г. и догодина вече ще се състезават с юношите.

Националите, водени от Чолаков, допуснаха само една загуба на европейския шампионат Дивизия Б в Румъния U16 и останаха със сребърните медали, но още с участието на финала си бяха осигурили класиране в дивизия "А" през следващата година.

„Категорично мисля, че имаме шанс, да! И двата набора - 2007 и 2006, притежават доста добри състезатели. Разбира се, друг е въпросът дали могат да се сработят като отбор. Ако успеят да направят това, защо да не помечтаем още веднъж“, заяви Чолаков.

Колкото до емоциите от постигнатото наставникът сподели: „Каквото и да кажа, ще прозвучи малко. Смесица от гордост, радост и разбира се, една голяма удовлетвореност от добре свършена работа са само част от емоциите, които изпитахме аз и колективът.“


„Всеки един от мачовете мисля, че изиграхме като че ли ни беше последен. С всеки един мач момчетата набираха увереност и самочувствие в собствените си сили и възможност. Може би мачът със Словакия, в който се върнахме, след като изоставахме с 22 точки на полувремето, ни даде най-много самочувствие. Оценката ми няма как да е по-различна от перфектна за тези момчета“, добави Чолаков.

Той каза още, че зад успеха на тима стоят много работа, себеотрицание и вяра в отборния дух.

"Нашият отбор, заедно с този на Хърватия, игра с най-дълга ротация от състезатели през целия турнир. Имахме късмета да разчитаме на всички 12 състезатели и те се включиха повече от добре във времето, през което бяха на игрището", споделя наставникът юношите.


Чолаков даде и съвет на подрастващите баскетболисти у нас: „Да полагат повече труд в тренировъчния процес през сезона, да не гледат толкова много работата на други, а да гледат своята. Да уважават своите треньори и ръководители, да уважават противниците си и да не гледат на краткосрочните успехи като крайни, а да мечтаят и да вярват, че мечтите се сбъдват.“

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалиха номерата на автомобил след гонка с мигранти в София
Свалиха номерата на автомобил след гонка с мигранти в София
Петко Маринов за Голомеев: Това не е загуба само за българския баскетбол, а и за българския спорт
Петко Маринов за Голомеев: Това не е загуба само за българския баскетбол, а и за българския спорт