НОВИНИ

СЗО: В Европа се задава нова COVID буря, заразяват се 20-30 годишните

сзо омикрон налага създаването ваксини
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:01, 21.12.2021
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Ръководителят на Световната здравна организация за Европа предупреди страните да се подготвят за "значителен скок" на случаите на COVID-19 с разпространението на Омикрон и посъветва да се поставят масово трети дози ваксини.

Ханс Клуге заяви на пресконференция във Виена, че вариантът Oмикрон вече е доминиращ в редица европейски държави, включително Обединеното кралство, Дания и Португалия.

"Виждаме, че се задава нова буря. До няколко седмици Oмикрон ще доминира във все повече страни от региона, тласкайки и без това натоварените здравни системи към ръба. Самият обем на новите инфекции с COVID-19 може да доведе до повече хоспитализации и масови смущения във функционирането на здравните системи и други услуги. Правителствата и властите трябва да подготвят европейските здравни системи за реагиране на рязък скок на заболелите", допълни Клуге.

Той каза, че 89% от ранните симптоми на Омикрон в Европа са същите като при други варианти на коронавируса - кашлица, болки в гърлото и треска. Тревожното е, че масово се заразяват хората между 20 и 30 години в големите европейски градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно поскъпване на цената на природния газ
Рекордно поскъпване на цената на природния газ
Акт заради козите в Русе - глобяват собственика
Акт заради козите в Русе - глобяват собственика