НОВИНИ

Таня Гатева: Искам да създам отбор, който да играе модерен, бърз и тактически грамотен баскетбол

Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол за жени представи своята концепция за развитието на тима в следващите 4-5 години

Таня Гатева
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:37, 06.11.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият национален селекционер на България по баскетбол за жени Таня Гатева заяви, че иска да създаде боеспособен отбор, който да играе модерен, бърз и тактически грамотен баскетбол.

Гатева представи пред журналистите своята концепция за развитието на тима в следващите 4-5 години и членовете на екипа си, за които заяви, че вижда доверие, обща визия и потенциал за развитие.

"Благодаря на федерацията, че застана зад мен и подкрепи идеите ми. Първото, което направих е да подмладя отбора. В него влизат осем дебютантки. Целта, разбира се, е един ден класиране на Европейско първенство, връщане на репутацията на българския женски баскетбол и развитие не само на баскетболни умения, но и личностно развитие на състезателките", заяви старши треньорът на националния тим на България по баскетбол за жени Таня Гатева.

Тя бе представена официално като старши треньор на българския отбор на пресконференция в зала "Триадица" в София от президента на централата Георги Глушков.

"Надяваме се да се представим добре в предстоящите квалификации, тъй като съперниците в групата са много силни. На първо място, бих искал много хора да дойдат в залата и да подкрепят отбора, а момичетата да покажат борбен дух", коментира президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

На срещата с медиите преди първото домакинство на страната в квалификациите за Евробаскет 2025 присъства и новият капитан на състава Борислава Христова.

България посреща Финландия в четвъртък, 9 ноември, в "Арена Самоков" от 19:00 часа. В група "В" са още Унгария и Словения.

"В разширения състав влизат 31 състезателки, чието развитие ще бъде следено. В това число има и две чужденки, за които тепърва ще стане ясно. Водим разговори. Имам съгласието на г-н Глушков да вземем две чужденки на позиция 5, защото имаме нужда от такъв играч. Нещо много важно, което искам да кажа е ролята на капитана Борислава Христова. Тя е един пример за лидер, с работна етика и ще разчитам страшно много на нея, както на игрището, така и извън него, да държи отбора здрав и сплотен. За чужденките има водени разговори с агенти. Изчаквам да мине този квалификационен прозорец и след това ще започнем с подготовката на документите. Още не е ясно точно кои ще са. Те трябва да бъдат доминантни в подкошието, да бъдат много дисциплинирани, да помогнат на нашите момичета в следващите пет години да се опитаме да се класираме на Европейско първенство и да имат желанието да играят в следващите пет години за България. Не е казано, че ще са само американки, а гледаме и състезателки от Канада, от Австралия. Когато имаме яснота ще ги обявим", продължи Гатева.

По-рано днес селекционерът обяви и състава за предстоящите мачове.

"Съставът за първия лагер и първите мачове от евроквалификациите е направен на базата на наблюденията ми за моментната форма на състезателките и комуникацията с треньорите. Искам да кажа, че това не е оптималният състав", допълни новият селекционер на държавния тим на България.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилот засне полярното сияние по време на полет към Будапеща (Снимки)
Пилот засне полярното сияние по време на полет към Будапеща (Снимки)
Щабът на Ваня Григорова ще оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на София
Щабът на Ваня Григорова ще оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на София