НОВИНИ

Теодор Богданов: Това е безценен опит

Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже под 17 г. направи равносметка след изминалото световно първенство.

Теодор Богданов
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 31.08.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже под 17 години Теодор Богданов направи равносметка след края на световното първенство във възрастта, което бе поверено на България. "Трикольорите" завършиха като девети в света след пет победи (една служебна) и две поражения.

България не успя да влезе в първата осмица, след като бе отстранена на осминафинал от финалиста Аржентина (1:3). За наставника, който работи с подрастващите във ВК Люлин, това бе дебют като треньор на национална селекция. Той сподели емоциите си от този момент.

Разделихте се с отбора с кратка равносметка, но и с пожелания и обещания. Може ли да ни споделите какво казахте на момчетата секунди след последната среща от световното първенство?

На първо място, поздравихме момчетата, че издържаха и показаха характер. Днес беше трудно, видя се. Но децата съумяха да останат сплотени и да се поздравят с победа. Това, което им казахме е, че оттук напред могат да разчитат на нас в абсолютно всичко. Тяхна опора сме, винаги ще им помагаме с каквото можем, независимо дали сме им треньори в националния отбор или в клубен, те имат нашата подкрепа.

Нямаме грешка във втората осмица. Обективно тук ли ни беше мястото или видимо превъзхождахме тези съперници?

Да. И аз съм на същото мнение. Допуснахме една може би фатална грешка и това бе четвъртия гейм с Китайко Тайпе. Това нещо може би ни "изяде главата" и оттам се обърка цялата схема.

За урок ли трябва да е на момчетата колко важен е един гейм, а в други турнира дори и точките в отделните геймове?

Разбира се, че това ще им е за урок на момчетата. Както на тях, така и на нас – треньорите. Това, което се опитваме да им кажем е, че трябва да се борят за абсолютно всяка точка, защото понякога дори една точка в гейма, може да провали класирането и да направи грешна схема, така да го кажем.

Дадохте шанс на всички момчета от отбора да влязат в игра. Имаше наистина много добри включвания от пейката. За вас, като треньор, това каква бележка ще е?

Аз съм на мнение, че трябва да се дава равен шанс на всеки. Друг е въпросът кой ще съумее за грабне своя шанс, но на фона, че децата тренираха "от-до" и няма ден, в който да са се спестили, смятам, че нямаше да е честно да оставим някой, който да не е играл. За мен направихме всичко най-добро.

С какви чувства затваряте страницата "Световно първенство"?

Със смесени чувства. Доволен съм, че излязохме с победа от турнира. В същото време ме е яд, ако трябва да съм честен. Яд ме е, че нямахме още малко време да поработим заедно. Мисля си, че ако имахме още месец подготовка, сега нещата щяха да седят по друг начин.

Вие дебютирахте като селекционер на национална формация на България. Лично в професионален аспект това ще ви амбицира ли да продължите в тази посока?

Разбира се! Естествено, че е по-различно. Няма какво да крия. Определено си беше тръпка и за мен, имаше и известно напрежение. Смятам, че успях да го подтисна в себе си и да не го предам на децата. Това е опит, който е безценен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
Роналд Куман повика близнаците Тимбер за първите мачове на Нидерландия в Лигата на нациите
Роналд Куман повика близнаците Тимбер за първите мачове на Нидерландия в Лигата на нациите